Amendement Beckerman over het tegengaan van oneigenlijk gebruik van servicekosten - Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)

Dit amendement i is onder nr. 18 toegevoegd aan wetsvoorstel 36130 - Wet goed verhuurderschap i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap); Amendement; Amendement van het lid Beckerman over het tegengaan van oneigenlijk gebruik van servicekosten
Document­datum 31-01-2023
Publicatie­datum 31-01-2023
Nummer KST3613018
Kenmerk 36130, nr. 18
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 130

Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)

Nr. 18

AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN

Ontvangen 31 januari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 2, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Aan het slot van onderdeel c vervalt «en».
  • 2. 
    Aan onderdeel d wordt onder vervanging van «; en» aan het slot van subonderdeel 2° door een puntkomma en onder vervanging van de punt aan het slot van subonderdeel 3° door «; en» een subonderdeel toegevoegd, luidende:

4°. indien die in rekening worden gebracht, de servicekosten, bedoeld in onderdeel e, waarbij geldt dat een volledige kostenspecificatie aan de huurder dient te worden verstrekt; en

  • 3. 
    Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • e. 
    het zich onthouden van het in rekening brengen van servicekosten anders dan in overeenstemming met artikel 237, derde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Toelichting

Er zijn nog steeds verhuurders die onder andere administratiekosten (kent vele andere benamingen zoals contractkosten, bemiddelingskosten, sleutelkosten, sleutelgeld, etc.) verstoppen onder de noemer servicekosten. Nog teveel verhuurders maken bij het aangaan van de huurovereenkomst misbruik van de servicekosten.

Daarnaast zijn er verhuurders die (veelvuldig) over de scheef gaan met betrekking tot de servicekosten. Ook in die gevallen moet de gemeente op basis van de Wet goed verhuurderschap kunnen ingrijpen.

Daarom doet indiener de volgende twee voorstellen:

  • Het bij een verhuurder verplicht stellen om bij het aangaan van een huurovereenkomst een volledige kostenspecificatie van de services met de huurder te delen.

kst-36130-18 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

  • Het in de wet «goed verhuurderschap» opnemen dat een verhuurder geen oneigenlijk gebruik mag maken van de servicekosten

Beckerman

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 130, nr. 18 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.