Brief regering; Terugkoppeling IPCR en vervolgproces - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 1991 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Terugkoppeling IPCR en vervolgproces
Document­datum 05-01-2023
Publicatie­datum 05-01-2023
Nummer KST252951991
Kenmerk 25295, nr. 1991
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 1991    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 januari 2023

Op 29 december jl. is het Europese Health Security Committee (HSC) bijeengekomen naar aanleiding van de zorgelijke epidemiologische situatie in China. In de dagen die daarop volgden, hebben steeds meer lidstaten individueel maatregelen voor reizigers uit China ingesteld. Dit was voor de Europese Commissie aanleiding om de Crisisrespons van de Raad van de EU (IPCR) op 4 januari jl. bijeen te roepen om tot een Europees gecoördineerde lijn te komen. Via deze weg informeer ik uw Kamer over de uitkomsten van de bijeenkomst en het vervolgproces.

Uitkomsten IPCR

De lidstaten zijn op 4 januari jl. in de IPCR overeengekomen dat een gecoördineerde aanpak in het licht van de COVID-19-situatie in China uit voorzorg wenselijk is. In dit overleg zijn de lidstaten tot gezamenlijke conclusies gekomen.

In de eerste plaats hebben de lidstaten afgesproken het dragen van een medisch mondmasker te adviseren aan alle passagiers van inkomende vluchten uit China. Ook worden reizigers gewezen op de naleving van de basismaatregelen. Ten tweede worden lidstaten sterk aangemoedigd om een testverplichting voor vertrek in te stellen voor alle reizigers die vanuit China naar de Europese Unie reizen. Het testbewijs mag bij voorkeur niet ouder dan 48 uur voor vertrek zijn.

Aanvullend hierop worden lidstaten aangemoedigd de bovenstaande maatregelen aan te vullen met:

  • Het steeksproefgewijs testen op de luchthaven van arriverende passagiers uit China en het sequencen van positieve testuitslagen ter versterking van de surveillance in de Europese Unie;
  • Het testen en sequencen van rioolwater van luchthavens met directe vluchten vanuit China, inclusief het afvalwater van vliegtuigen afkomstig uit China;

kst-25295-1991 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

  • Het continueren van de inzet op het verhogen van de vaccinatiegraad, in het bijzonder onder kwetsbare mensen in de samenleving, door het belang van vaccinatie tegen COVID-19 te blijven benadrukken, alsmede om vaccins wereldwijd te blijven delen.

Overeengekomen is dat het pakket aan aanbevelingen medio januari zal worden herzien.

Vervolgproces

Naar aanleiding van de uitkomsten van de IPCR zijn het Outbreak Management Team (OMT), het Maatschappelijk Impact Team (MIT) en diverse uitvoeringspartners1 door de betrokken ministeries gevraagd advies uit te brengen over de maatregelen die in de IPCR besproken zijn. De desbetreffende adviezen en het besluit van het Kabinet over eventuele maatregelen worden aanstaande vrijdag aan uw Kamer verstuurd. Het kabinet staat tenslotte in nauw contact met partijen die betrokken zijn bij mogelijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld de luchtvaartsector.

Gelet op de situatie, heb ik de Eerste Kamer, door middel van bijgevoegde Kamerbief, verzocht om het wetsvoorstel Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid zo spoedig mogelijk in behandeling te nemen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

1 Namelijk de Inspectie SZW, NVWA, IGJ, ILenT, de Veiligheidsregio's, VNG, Politie, RIVM (Gedragsunit), GGD en Rijks Kernteam Communicatie COVID-19 en het SCP.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 25 295, nr. 1991 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.