Amendement Pouw-Verweij c.s. ter vervanging van nr. 57 over een bijdrage voor domotica in ouderenwoningen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023

Dit amendement i is onder nr. 126 toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 VII - Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2023.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023; Amendement; Amendement van de leden Pouw-Verweij c.s. ter vervanging van nr. 57 over een bijdrage voor domotica in ouderenwoningen
Document­datum 07-12-2022
Publicatie­datum 07-12-2022
Nummer KST36200VII126
Kenmerk 36200 VII, nr. 126
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 200 VII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023

Nr. 126

AMENDEMENT VAN HET LID POUW-VERWEIJ C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 571

Ontvangen 7 december 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 3 Woningmarkt worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50.000 (x € 1.000).

Toelichting

Domotica, ofwel huisautomatisering, wordt onmisbaar voor ouderen met een zorgbehoefte om zelfstandig te blijven wonen. Domotica in de zorg is het toepassen van bepaalde elektronische technieken in huis die ouderen in staat stellen langer zelfredzaam te zijn. Op afstand kan worden gemonitord of alles goed gaat, zodat zorgverleners en mantelzorgers niet voortdurend aanwezig hoeven te zijn. Domotica maakt tijdig ingrijpen bij ernstige of gevaarlijke situaties mogelijk.

Bij het toepassen van domotica zijn uiteenlopende partijen betrokken zoals woningcorporaties, bouwers, installateurs, onderhoudsbedrijven, zorgaanbieders en alarmcentrales. De bekostiging vindt plaats door onder meer gemeenten, verzekeraars, zorgcentrales, woningcorporaties, cliënten en familie. Het groot aantal betrokken partijen en de gefragmenteerde wijze van bekostiging vormen een struikelblok bij de uitrol en inzet van domotica in woonvormen voor ouderen.

Dat is jammer, want het toepassen van domotica verdient het juist te worden gestimuleerd. Dat is mogelijk bijvoorbeeld in het kader van het programma wonen en zorg voor ouderen en de te sluiten woondeals met gemeenten en provincies. In de Nationale Prestatieafspraken tussen corporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is verder afgesproken om 50.000 geclusterde ouderenwoningen met pleegzorgplekken te bouwen in geclusterde woonvormen. VNG merkt op dat het kabinet bij de extramura-

1 Vervanging in verband met wijziging van de ondertekening.

kst-36200-VII-126 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

lisering van zorg eenzijdig kijkt naar het regelen van de bouwopgave, maar vergeet om de zorgopgave voor deze groep inwoners af te dekken. Dit in een situatie waarin de ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) al onder druk staat.

Dit amendement maakt middelen vrij voor een bijdrage van 1.000 euro in het voorzien van domotica per te bouwen ouderenwoning in een geclusterde woonvorm met pleegzorg. Dit maakt het voor partijen als woningcorporaties, zorginstellingen en sociale ondernemers of privaatrechtelijke rechtspersonen gericht op woningbouw zoals burgerinitiatieven mogelijk om deze elektronische facilitering van de zorg in te passen in bouwplannen. Deze specifieke toepassing om zorg voor een bijzondere doelgroep te ondersteunen draagt zodoende bij aan het faciliteren van de bouwopgave. Uitgaande van 50.000 woningen is het nodig om een bedrag van 50 miljoen euro vrij te spelen, te dekken uit de algemene middelen.

Pouw-Verweij Den Haan Van der Plas

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 200 VII, nr. 126 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.