Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de petitie ‘gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen’ - Geneesmiddelenbeleid

Deze brief is onder nr. 792 toegevoegd aan dossier 29477 - Geneesmiddelenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Geneesmiddelenbeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de petitie ‘gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen’
Document­datum 06-12-2022
Publicatie­datum 06-12-2022
Nummer KST29477792
Kenmerk 29477, nr. 792
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-2023

29 477

Geneesmiddelenbeleid

Nr. 792    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 december 2022

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft om mijn reactie gevraagd op de petitie «gebruiksvriendelijke medicijnverpak-kingen» die op 1 november 2022 is aangeboden aan de commissie. In deze commissiebrief stuur ik u mijn reactie op deze petitie.

Met de petitie vraagt ReumaNederland aandacht voor het probleem dat medicijnverpakkingen voor mensen met een verminderde handfunctie niet (altijd) zelfstandig en pijnvrij te openen zijn.

Voor het openen van medicijnverpakkingen zijn meerdere hulpmiddelen beschikbaar en meerdere manieren waarop een zorgverlener of mantel-zorger kan helpen, waarbij ik mij realiseer dat deze oplossingen niet in alle gevallen afdoende zullen zijn. Tegelijkertijd begrijp ik, dat het niet zelfstandig kunnen openen van medicijnverpakkingen erg vervelend is, niet bijdraagt aan zelfredzaamheid van de patiënt en aan therapietrouw.

Dit komt ook naar voren in meerdere reeds uitgevoerde onderzoeken. Een onderzoek naar de reikwijdte van de problematiek en de klinische impact op de therapietrouw - waar de petitie toe oproept - acht ik daarom niet van toegevoegde waarde.

De ontwikkeling van geneesmiddelen en de bijbehorende verpakkingen gebeurt mondiaal. De wet- en regelgeving van geneesmiddelen en de bijbehorende verpakking zijn Europees geregeld. In de Nederlandse weten regelgeving kunnen geen aanvullende strengere eisen aan medicijnverpakkingen worden opgenomen.

Bij de ontwikkeling van medicijnverpakkingen spelen vele aspecten een rol, zoals kwaliteit en houdbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, kind- en dierveiligheid, bescherming tegen vervalsingen en sabotage, duurzaamheid en kosten. Er bevindt zich een spanningsveld tussen deze aspecten, waardoor een balans moet worden gezocht. De petitie maakt de wens duidelijk om gebruiksvriendelijkheid in deze balans meer naar voren kst-29477-792 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

te laten komen, door te vragen voor mijn inzet voor regelgeving op Europees niveau om een brede scope aan eindgebruikers te betrekken bij het ontwerp van geneesmiddelenverpakkingen.

Ik begrijp het streven van ReumaNederland voor gebruiksvriendelijke verpakkingen via wettelijke verplichtingen. Ik wijs er daarbij op dat wet- en regelgeving slechts in Europees verband aangepast kan worden. In Europees verband is de bereidheid om wettelijke verplichtingen op te nemen voor gebruiksvriendelijkheid beperkt, gezien de zwaarte van het instrument, de onduidelijke effectiviteit en de mogelijke neveneffecten in de vorm van beschikbaarheidsproblemen en kostenstijgingen van geneesmiddelen.

Ik wil me inzetten om gebruikersvriendelijke verpakkingen, waar mogelijk, nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. Op dit moment is de Europese Commissie bezig met de implementatie van Europese Farmaceutische strategie1 voor de periode 2020-2025. Hierin worden wetgevende en niet-wetgevende initiatieven beschreven, waarbij de patiënt centraal staat, die oplossingen moeten bieden voor bestaande problemen. Gebruiksvriendelijkheid wordt niet concreet beschreven in één van deze acties, maar ik breng - waar de mogelijkheid zich voordoet in dit traject - dit onderwerp onder de aandacht. Daarnaast kaart ik dit onderwerp aan bij de brancheverenigingen van geneesmiddelfabrikanten om te bespreken wat zij (kunnen) doen om gebruiksvriendelijkheid van verpakkingen te verbeteren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

1 Kamerstuk 22 112, nr. 3022.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 29 477, nr. 792 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.