Nota van wijziging - Voorstel van wet van de leden Sneller en Kathmann tot wijziging van de Kieswet in verband met de permanente invoering van de mogelijkheid voor kiezers om gedurende twee dagen voorafgaand aan de dag van de stemming vervroegd te stemmen in het stemlokaal (Wet vervroegd stemmen in het stemlokaal)

Deze nota van wijziging is onder nr. 7 toegevoegd aan wetsvoorstel 36047 - Initiatiefvoorstel Wet vervroegd stemmen in het stemlokaal i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van wet van de leden Sneller en Kathmann tot wijziging van de Kieswet in verband met de permanente invoering van de mogelijkheid voor kiezers om gedurende twee dagen voorafgaand aan de dag van de stemming vervroegd te stemmen in het stemlokaal (Wet vervroegd stemmen in het stemlokaal); Nota van wijziging (initiatiefvoorstel); Nota van wijziging
Document­datum 30-11-2022
Publicatie­datum 30-11-2022
Nummer KST360477
Kenmerk 36047, nr. 7
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 047

Nr. 7

Voorstel van wet van de leden Sneller en Kathmann tot wijziging van de Kieswet in verband met de permanente invoering van de mogelijkheid voor kiezers om gedurende twee dagen voorafgaand aan de dag van de stemming vervroegd te stemmen in het stemlokaal (Wet vervroegd stemmen in het stemlokaal)

NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 30 november 2022

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I, onderdeel B, vervalt.

In artikel I, onderdeel C, vervalt in het voorgestelde artikel E 5c, tweede lid, het eerste «stembureau,».

C

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel N 12b als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «en» vervangen door een komma en wordt na «het nummer van het stembureau» ingevoegd «en een aanduiding van de verkiezing».
  • 2. 
    In het tweede lid wordt «Artikel N 1, tweede lid» vervangen door «Artikel N 1a, tweede lid» en vervalt «overeenkomstige».

D

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel N 12c, eerste lid, «en» vervangen door een komma en wordt na «het nummer van het stembureau» ingevoegd «en een aanduiding van de verkiezing».

E

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel N 12f, derde lid, «de verkiezingsuitslag» vervangen door «de uitkomst van de stemming».

kst-36047-7 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel N 12g, tweede lid, na de vierde zin een zin ingevoegd, luidende: «Indien de werkzaamheden op meer dan een locatie plaatsvinden, wordt op de enveloppen tevens het adres van de locatie van het gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen vermeld.»

G

Artikel I, onderdeel P, komt te luiden:

In artikel P 1b, eerste lid, wordt na «het proces-verbaal van een stembureau» ingevoegd «, gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen».

H

Artikel I, onderdeel Q, komt te luiden:

In artikel P 1d, tweede lid, wordt na «binnen die gemeente gelegen stembureaus» ingevoegd «en gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen».

I

Artikel I, onderdeel R, komt te luiden:

Artikel P 1e wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt na «ten aanzien van een of meer stembureaus» ingevoegd «of het gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen».
  • 2. 
    In het vierde lid wordt na «de processen-verbaal van de stembureaus» ingevoegd «en het gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen».

J

Artikel I, onderdeel U, komt te luiden:

In artikel V 4a, eerste lid, wordt na «uit een of meer stembureaus» ingevoegd «, gemeentelijk stembureaus voor vervroegd stemmen».

K

Artikel I, onderdeel V, vervalt.

L

Artikel I, onderdeel W, komt te luiden:

In artikel Ya 11, tweede lid, wordt na «de processen-verbaal van de stembureaus» ingevoegd «en de gemeentelijk stembureaus voor vervroegd stemmen».

Toelichting

Deel I. Algemeen

Deze nota van wijziging strekt tot aanpassing van het voorstel van wet van de leden Sneller en Kathmann tot wijziging van de Kieswet in verband met de permanente invoering van de mogelijkheid voor kiezers om gedurende twee dagen voorafgaand aan de dag van de stemming vervroegd te stemmen in het stemlokaal (Wet vervroegd stemmen in het stemlokaal) (36 047). De voorstellen in de nota van wijziging zijn beperkt tot zuiver technische aanpassing aan de Wet nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen (Stb. 2022, 292) en herstel van enkele (redactionele) fouten in het wetsvoorstel. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de artikelsgewijze toelichting.

Deel II. Artikelsgewijs

Onderdelen A en B

Artikel I, onderdeel B, van het wetsvoorstel verklaart het lidmaatschap van het stembureau onverenigbaar met het lidmaatschap van het gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen. Daarnaast is in het voorgestelde artikel E 5c, tweede lid, (artikel I, onderdeel C) opnieuw geregeld dat het lidmaatschap van het gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen onverenigbaar is met het lidmaatschap van het stembureau. Er kunnen praktische bezwaren rijzen als een persoon op een dag voor twee functies wordt benoemd, maar dat maakt het niet noodzakelijk om beide functies incompatibel met elkaar te maken. Omdat er tussen de twee organen geen hiërarchische relatie bestaat, regelen deze onderdelen dat de voorgestelde onverenigbaarheid van beide functies wordt geschrapt.

Onderdelen C en D

Beide onderdelen strekken tot reparatie van een tweetal omissies. In het eerste lid van het voorgestelde artikel N 12b en het voorgestelde artikel N 12c ontbreekt de vermelding van een aanduiding van de verkiezing op de stembus. Die vermelding is wenselijk in verband met de mogelijkheid van gecombineerde verkiezingen en in navolging van artikel N 11, tweede lid. Voorts regelt onderdeel D dat in het tweede lid van het voorgestelde artikel N 12b het juiste artikel (N 1a i.p.v. N 1, aangepast aan artikel I, onderdeel BBBa, van de Wet nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen; Stb. 2022, 292) van toepassing wordt verklaard.

Onderdeel E

De Kieswet kent bij elke verkiezing slechts één verkiezingsuitslag die door het centraal stembureau wordt vastgesteld. Dit onderdeel bevat hieromtrent een correctie (door «de verkiezingsuitslag» te vervangen door «de uitkomst van de stemming»).

Onderdeel F

Dit onderdeel strekt tot aanvulling van de gegevens die vermeld moeten worden op de enveloppen die in het voorgestelde artikel N 12g, tweede lid, worden genoemd. Op deze manier wordt rekening gehouden met de situatie waarin een gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen is aangewezen dat op meerdere locaties zitting houdt en wordt duidelijk gemaakt welke inhoud de enveloppen bevatten.

Onderdelen G, H, I, J en L

Deze onderdelen regelen dat het gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen wordt ingepast in een systematisch logischere opsomming van de stembureaus die genoemd worden in de artikelen waarnaar verwezen wordt in de verschillende onderdelen.

Onderdeel K

Artikel V 4b van de Kieswet ziet op de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Daar wordt geen gemeentelijk stembureau voor vervroegd stemmen ingesteld. Daarom wordt voorgesteld om dit onderdeel te laten vervallen.

Sneller

Kathmann

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 047, nr. 7 4


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.