Brief regering; Informeren FSV-geregistreerden en tijdlijn - Belastingdienst

Deze brief is onder nr. 1116 toegevoegd aan dossier 31066 - Belastingdienst en dossier 32761 - Verwerking en bescherming persoonsgegevens.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Belastingdienst; Brief regering; Informeren FSV-geregistreerden en tijdlijn
Document­datum 27-09-2022
Publicatie­datum 27-09-2022
Nummer KST310661116
Kenmerk 31066; 32761, nr. 1116
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2023

Vergaderjaar 2022-

31    066

32    761

Nr. 1116

Belastingdienst

Verwerking en bescherming persoonsgegevens

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 september 2022

Tijdens het plenaire debat over het rapport over de Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst heb ik drie toezeggingen gedaan waar ik in deze brief op inga:

  • 1. 
    Ik heb aan het lid Omtzigt toegezegd de Kamer te informeren over welke groepen FSV-geregistreerden wel of niet geïnformeerd zijn over hun FSV-registratie en daarbij specifiek in te gaan op het informeren van rechtspersonen en waarom niet alle rechtspersonen kunnen worden geïnformeerd.
  • 2. 
    Ik heb aan het lid Omtzigt toegezegd de Kamer een compleet overzicht te geven van de genomen stappen en planning ten aanzien van FSV in de vorm van een tijdlijn.
  • 3. 
    Ik heb aan het lid Omtzigt toegezegd om een vernietigingstermijn van tenminste 10 jaar te hanteren voor de managementverslagen en besluiten.

1.1) Informeren natuurlijke personen over FSV-registratie

De Tweede Kamer heeft op 19 januari 2021 een motie van het lid Marijnissen (Kamerstuk 35 510, nr. 21) aangenomen (Handelingen II 2021/22, nr. 48, item 14) waarin de regering wordt verzocht om de mensen die in FSV stonden over hun registratie te informeren. Daarnaast heeft de Tweede Kamer met de gewijzigde motie van het lid Marijnissen van 29 april 2021 (Kamerstuk 28 362, nr. 55) de regering verzocht om de mensen die in FSV stonden te laten weten wat de reden van hun registratie was en aan wie de gegevens uit FSV zijn verstrekt.

Zoals mijn ambtsvoorganger aan uw Kamer heeft gemeld zijn naar aanleiding van deze moties burgers én ondernemers in de zin van de Wet Inkomstenbelasting (natuurlijke personen), zoals eenmanszaken en ZZP'ers, geïnformeerd over het feit en de reden van hun FSV-registratie als zij met hun BSN geregistreerd waren. Hierbij geldt, zoals ook door mijn ambtsvoorganger aangegeven, dat bij deze natuurlijke personen een uitzonderingsgrond van toepassing was waarbij het informeren gevolgen kst-31066-1116 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

kan hebben voor de veiligheid van anderen en voor situaties waarin de (fiscaal-)juridische, toezicht- of opsporingsbelangen zwaarder wegen dan het informeren over de registratie.

Als geen van deze uitzonderingsgroepen van toepassing is, zijn de natuurlijke personen die in FSV stonden geregistreerd geïnformeerd. In totaal zijn nu circa 220.000 mensen geïnformeerd over de registratie in FSV.

De volgende groepen worden geïnformeerd, behalve in individuele gevallen waar de oorspronkelijke uitzonderingsgrond nog van toepassing is:

  • • 
    Tips en kliks: Mensen die in FSV stonden geregistreerd waarbij het informeren mogelijk gevolgen kan hebben voor de veiligheid van anderen. Voor deze groep van circa 20.000 personen wordt bekeken hoe zij geïnformeerd kunnen worden over de registratie in FSV zonder dat de veiligheid van anderen in gevaar komt.
  • • 
    Opsporingsbelang: Deze mensen zijn nog niet geïnformeerd. De omvang van deze groep wordt momenteel onderzocht maar een eerste inschatting is circa 20.000 personen. Voor deze groep geldt dat bekeken zal worden of en op welke wijze zij geïnformeerd kunnen worden over de registratie in FSV. Hierbij zal een belangenafweging per geval gemaakt moeten worden. De omvang van deze groep wordt momenteel onderzocht.
  • • 
    Informatieverzoek van een andere overheidsorganisatie: Hiervoor is contact opgenomen met de andere overheidsorganisatie van wie informatieverzoeken zijn ontvangen. Dit omdat de Belastingdienst niet kan beoordelen of er een uitzonderingsgrond van toepassing is. Een deel van de mensen die vanwege een informatieverzoek is FSV stond is geïnformeerd. De afstemming met andere overheidsorganisaties loopt deels nog. De mensen uit deze groep (circa 10.750 mensen) worden dit najaar geïnformeerd.
  • • 
    UHT: Deze mensen zijn verdeeld over de verschillende verzendgroe-pen, voornamelijk als onderdeel van de verzending van informatieverzoeken en de restgroepen. Tijdens de verzendingen dit najaar zullen deze mensen geïnformeerd worden.
  • • 
    Restgroepen en complexe brieven: Het gaat hier om brieven voor mensen die tijdens eerdere verzendingen zijn uitgesloten om diverse redenen. De reden die de meeste uitval veroorzaakte was de integrale controle op de verzendgroepen waaruit vervolgens bleek dat een registratie een tip en/of klik bevatte, terwijl deze niet hieronder stond geregistreerd. Andere uitsluitredenen hadden te maken met verschillende complexiteiten in de brief, bijvoorbeeld indien er veel redenen voor registratie waren, die allen dienden te worden opgenomen in de brief, of als er bijvoorbeeld een projectcode in de reden van registratie werd benoemd die nader onderzocht moest worden. De brieven voor de restgroepen en de complexe brieven zullen dit najaar worden gestuurd.

De onderstaande tabel bevat een overzicht van het aantal personen dat is geïnformeerd en de groepen die nog geïnformeerd moeten worden.

 

Aantal personen

Geïnformeerd

 

220.000

Uitval

Adres onbekend/ overledenen

10.000

Wordt dit najaar geïnformeerd

Tips en kliks

20.000

(nadere informatie in bijlage)

Informatieverzoeken (waaronder

 
 

minderjarigen)

10.750

 

UHT

500

 

Restgroepen, complexe brieven

9.300

Wordt in 2023 geïnformeerd

Opsporingsbelang

Max 20.000

Eerder is aangegeven dat circa 270.000 natuurlijke personen worden geïnformeerd. Nu ook mensen worden geïnformeerd die in eerste instantie niet zijn geïnformeerd omdat er een uitzonderingsgrond van toepassing was, komt het totaal aantal mensen dat wordt geïnformeerd naar verwachting hoger te liggen.

1.2) Informeren rechtspersonen over FSV-registratie

Zoals ik hierboven heb aangegeven zijn ondernemers in de zin van de Wet Inkomstenbelasting, zoals eenmanszaken en ZZP'ers, geïnformeerd over het feit en de reden van hun FSV-registratie als zij met hun BSN geregistreerd waren.

Rechtspersonen met een FSV-registratie waren geregistreerd met hun RSIN-nummer en zijn niet geïnformeerd over deze registratie. Dit zijn kapitaalvennootschappen zoals een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) maar ook personenvennootschappen zoals de maatschap, de vennootschap onder firma (vof) en de commanditaire vennootschap (cv). De vennoten of maten die hiervan deel uit maken zijn wel apart geïnformeerd indien zij met hun BSN-nummer geregistreerd waren.

Er is allereerst gekozen om de rechtspersonen niet te informeren omdat dit lastig uitvoerbaar is. Registraties van rechtspersonen kunnen al van langer geleden zijn, een rechtspersoon kan inmiddels zijn overgedragen en inmiddels over andere aandeelhouders of over andere bestuurders beschikken. Daarom is het lastig te achterhalen wie geïnformeerd moet worden. Ook kan bij de registratie van rechtspersonen informatie zijn opgenomen van natuurlijke personen. Het verstrekken van persoonsgegevens aan een verkeerde persoon is in strijd met de AVG. Het informeren van actuele bestuurders en aandeelhouders van een rechtspersoon kan daarnaast ook ten onrechte een verkeerd beeld scheppen over de wijze waarop de Belastingdienst in de actualiteit aankijkt tegen rechtspersonen met een FSV-registratie en de huidige actuele bestuurders.

Ook is het van belang dat uit de PwC onderzoeken niet is gebleken dat er negatieve en niet-verklaarbare effecten voor rechtspersonen zijn geweest. De effecten die PwC heeft beschreven, zoals bijvoorbeeld het weigeren van een verzoek om MSNP kan zich niet bij rechtspersonen hebben voorgedaan omdat MSNP alleen bij natuurlijke personen van toepassing is. Verder kan bij de registratie van rechtspersonen de schending van grondrechten zoals geaardheid, ras of geloof van die rechtspersoon in beginsel geen rol hebben gespeeld omdat een rechtspersoon geen natuurlijk persoon is. De kans dat rechtspersonen of hun aandeelhouders ten onrechte nadelige gevolgen hebben ondervonden naar aanleiding van de registratie van de rechtspersoon in FSV is in mijn verwachting dan ook klein.

  • 2) 
    Tijdslijn FSV

Mijn ambtsvoorganger heeft uw Kamer 2 maart 2020 (Kamerstukken 31 066 en 32 761, nr. 604) voor het eerst geïnformeerd over de Fraude Signalering Voorziening van de Belastingdienst. Sinds die tijd zijn er verschillende stappen gezet. Om inzichtelijk te maken welke stappen ondernomen zijn en welke acties in de nabije toekomst uitgevoerd gaan worden, is in de bijlage van deze brief een tijdlijn opgenomen. Dit komt hiermee tegemoet aan het verzoek dat het lid Omtzigt heeft gedaan tijdens het FSV-debat op 13 september jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 107, Debat over het rapport over Fraude Signalering Voorziening van de Belastingdienst) in uw Kamer.

  • 3) 
    Bewaarplicht MT-verslagen

Ik heb aan het lid Omtzigt toegezegd om een vernietigingstermijn van tenminste 10 jaar te hanteren voor de managementverslagen en besluiten. De Belastingdienst zal hier invulling aan gaan geven. De uitvoeringsaspecten hiervoor worden de komende maanden in beeld gebracht, zodat dit daarna geïmplementeerd kan gaan worden.

De Staatssecretaris van Financiën,

M.L.A. van Rij

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 31 066, nr. 1116 4


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.