Brief van de minister voor VRO ter aanbieding van de maandrapportage Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet, mei 2022 - Omgevingsrecht

Deze brief is onder nr. EE toegevoegd aan dossier 33118 - Omgevingsrecht en wetsvoorstel 34986 - Invoeringswet Omgevingswet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Omgevingsrecht; Brief van de minister voor VRO ter aanbieding van de maandrapportage Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet, mei 2022
Document­datum 11-07-2022
Publicatie­datum 11-07-2022
Nummer KST1039753
Kenmerk 33118; 34986, nr. EE
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021 - 2022

33 118

Omgevingsrecht

34 986

Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

EE1

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 juli 2022

Hierbij ontvangt u, zoals toegezegd tijdens het debat op 28 januari 2020 met de Eerste Kamer over de Invoeringswet Omgevingswet (T02851) en zoals aangegeven tijdens het notaoverleg in de Tweede Kamer van 25 november 2020, de maandrapportage van mei 2022 Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

De monitor krijgt wekelijks een update op de website van het interbestuurlijke Programma Aan de Slag. De monitor kunt u vinden via onderstaande link:

https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/voortgang-monitoring/aansluitmonitor/ .

Daarnaast stuur ik u naar aanleiding van de motie van de Tweede Kamer-leden Geurts en Boulakjar meer informatie over de oefenresultaten van het mkb met het DSO.2 Het oefenen gebeurt onder meer in zogeheten werkplaatsen. In de bijlage vindt u meer informatie hoe dat in zijn werk gaat. In september 2022 zullen er weer werkplaatsen met bedrijven en brancheorganisaties plaatsvinden. Ik zal u na die tijd verder informeren over de resultaten van de nieuwe ronde werkplaatsen.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Hugo de Jonge

1    De letters EE hebben alleen betrekking op 33 118.

2    Kamerstukken II, 2021/22, 33118, nr. 229.

Bijlage betrokkenheid van het mkb bij het DSO

Betrokkenheid van het mkb bij het DSO

Tot eind mei 2022 liep een Stakeholder Participatietraject DSO bedrijfsleven. Bedrijven en brancheorganisaties hebben daarin aangeven wat hun verwachtingen van en oefenervaringen met het DSO zijn. Daarnaast is door een aantal bedrijven en bracheorganisaties de behoefte geuit om naast zelfstandig te kunnen oefenen, ook deel te kunnen nemen aan een extra oefensessie.

Op 20 mei 2022 vond een tussentijds terugkoppelmoment plaats om vragen vanuit het bedrijfsleven te beantwoorden. Het grootste deel van de vragen en bevindingen betreft de oefencontent en gebruikersinstructie van het Omgevingsloket. Bij verreweg de meeste vragen volstond een uitleg ter verduidelijking. Wat de bevindingen betreft is het goed dat die nu aan het licht komen, zodat die opgelost kunnen worden voor inwerkingtreding van de Omgevingswet. Een van de bevindingen is bijvoorbeeld dat gebruikers het lastig vinden om in het nieuwe loket te vinden hoe zij bij ’maatregelen op maat' komen. Er is recent een nieuw ontwerp van de landingspagina (voorpagina van het loket) gemaakt dat is getest door het bedrijfsleven. De vragen die nog openstonden zijn inmiddels door experts uitgezocht en beantwoord. Tijdens een volgend terugkoppelmoment zullen aanvullende vragen en bevindingen worden geagendeerd en besproken. Dan zal ook de eindrapportage van het Stakeholder Participatietraject worden toegelicht.

Het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft al geruime tijd zeer regelmatig overleg over het DSO met VNO-NCW en MKB-Nederland, samen met een aantal betrokken MKB-branches. Een aantal brancheorganisaties geeft aan goed uit de voeten te kunnen met de huidig beschikbare DSO-functionaliteiten (er zijn op dit moment ruim 950 digitale formulieren in het DSO-omgevingsloket beschikbaar om mee te kunnen oefenen). De benodigde basisfunctionaliteiten om de dienstverlening op hetzelfde peil te houden zijn in het DSO aanwezig, aan de volledigheid van de content en vragenbomen wordt nog gewerkt.

Werkplaatsen en oefenen

Bedrijven en belangenorganisaties kunnen zowel zelfstandig als onder begeleiding in virtuele werkplaatsen met het DSO Omgevingsloket oefenen. Bevindingen naar aanleiding van het oefenen worden via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ingediend. Er is vanuit het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet voldoende capaciteit om alle aangevraagde werkplaatsen te organiseren. Brancheorganisaties zijn opgeroepen om zich, en met name bedrijven uit hun achterban, aan te melden voor werkplaatsen. De intakes en voorbereidingen vinden momenteel plaats.

2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.