Brief regering; Afgifte definitieve vergunningen gaswinning N05 - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 1031 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning; Brief regering; Afgifte definitieve vergunningen gaswinning N05
Document­datum 01-06-2022
Publicatie­datum 02-06-2022
Nummer KST335291031
Kenmerk 33529, nr. 1031
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

33 529

Gaswinning

Nr. 1031    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 1 juni 2022

In de Noordzee boven Schiermonnikoog en Borkum (Duitsland) gaan Nederland en Duitsland gezamenlijk boren naar een nieuw gasveld. Ik heb besloten om voor dit gaswinningsproject (N05) de vergunningen te verlenen.

De vergunningen zullen vanaf vrijdag 3 juni 2022 ter inzage liggen op Schiermonnikoog en Borkum en digitaal beschikbaar worden gesteld. Gedurende een periode van 6 weken kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Rechtbank 's-Gravenhage.

Het productieplatform komt te liggen in de Noordzee, ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum. Om het gas aan land te krijgen wordt een pijpleiding aangelegd en het platform wordt volledig elektrisch aangedreven vanaf het Duitse windpark Riffgat. De gasvelden liggen gedeeltelijk onder Duits grondgebied. De Nederlandse regering was al langer bereid om deze vergunningen te verlenen. De Duitse deelstaat Nedersaksen was dat in eerste instantie niet, maar heeft als gevolg van de oorlog in Oekraïne nu een andere afweging gemaakt.

Bij het nemen van deze beslissing heb ik de resultaten van een uitgebreide studie naar mogelijke effecten op natuur en milieu meegenomen. Hieruit blijkt dat aan alle vereiste voorwaarden wordt voldaan. Om tegemoet te komen aan de zorgen en bezwaren van bewoners van de Waddeneilanden en natuurorganisaties zijn er verschillende aanpassingen gedaan om er voor te zorgen dat het platform minder zichtbaar is vanaf de eilanden. Ook wordt het platform verder weg geplaatst van een oester-project, wordt boorspoeling niet geloosd en wordt het water dat vrijkomt bij de gasproductie met een extra filter gereinigd. Dit zijn extra voorzorgsmaatregelen die ONE-Dyas neemt, bovenop de wettelijke vereisten.

Na afloop van de beroepstermijn in Nederland kan ONE-Dyas in principe starten met de opbouwactiviteiten, omdat het productieplatform op kst-33529-1031 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Nederlands grondgebied ligt. Voor de daadwerkelijke gaswinning zijn ook Duitse vergunningen nodig, omdat de gasvelden zich ook onder Duits grondgebied bevinden.

Daarvoor is een overeenkomst gesloten tussen ONE-Dyas en de deelstaat Nedersaksen, waarin is afgesproken om een versnelde vergunningenprocedure te doorlopen voor de gaswinning. Naar verwachting zal aan het begin van de winter van 2024 het eerste gas kunnen worden geproduceerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

J.A. Vijlbrief

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 33 529, nr. 1031 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.