Nader gewijzigd amendement Beckerman ter vervanging van nr. 23 over het stellen van financiële zekerheid - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit nader gewijzigd amendement i is onder nr. 38 toegevoegd aan wetsvoorstel 35531 - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte); Amendement; Nader gewijzigd amendement van het lid Beckerman ter vervanging van nr. 23 over het stellen van financiële zekerheid
Document­datum 22-02-2022
Publicatie­datum 22-02-2022
Nummer KST3553138
Kenmerk 35531, nr. 38
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 531

Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Nr. 38

NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23

Ontvangen 22 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel 24o, eerste lid, onderdeel g, na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, waaronder het stellen van financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater,».

II

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24t als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel c, in een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • d. 
    geen financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, kan worden gesteld ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater.
  • 2. 
    In het tweede lid, onderdeel e, wordt na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, anders dan bedoeld in het eerste lid, onderdeel d,».

kst-35531-38 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24w als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 01. 
    Indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater, verbindt Onze Minister aan een startvergunning aardwarmte voorschriften of beperkingen in verband met het stellen van financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte.
  • 2. 
    In het eerste lid, onderdeel d, wordt na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, anders dan bedoeld in het lid 01,».
  • 3. 
    In het tweede lid wordt na «bedoeld in het» ingevoegd «lid 01 en».

IV

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel 24ab, tweede lid, subonderdeel 3°, na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, waaronder het stellen van financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater,».

V

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel 24af, eerste lid, onderdeel g, na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, waaronder het stellen van financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater,».

VI

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24aj als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:
  • a. 
    Na «indien» wordt een dubbele punt ingevoegd, wordt voor «de in de aanvraag» ingevoegd de aanduiding «a.» en wordt de punt aan het slot vervangen door een puntkomma.
  • b. 
    Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • b. 
    geen financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, kan worden gesteld ter dekking van de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater.
  • 2. 
    In het tweede lid, onderdeel c, wordt na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, anders dan bedoeld in het eerste lid, onderdeel b,».

VII

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24al als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 01. 
    Indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater, verbindt Onze Minister aan een vervolgvergunning aardwarmte voorschriften of beperkingen in verband met het stellen van financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte.
  • 2. 
    In het eerste lid, onderdeel d, wordt na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, anders dan bedoeld in het lid 01,».
  • 3. 
    In het tweede lid wordt na «bedoeld in het» ingevoegd «lid 01 en».

VIII

In artikel I, onderdeel M, wordt in het voorgestelde artikel 24ao, tweede lid, onderdeel b, subonderdeel 3°, na «behorende aansprakelijkheden» ingevoegd «, waaronder het stellen van financiële zekerheid, anders dan bedoeld in de artikelen 46 en 47, ter dekking van de aansprakelijkheid voor de schade door verontreiniging van grondwater of bodem in verband met de opsporing en winning van aardwarmte indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen voor de winning van drinkwater uit grondwater,».

Toelichting

Indiener van dit amendement regelt met dit amendement:

  • dat een vergunning niet wordt afgegeven wanneer blijkt dat de aanvrager niet onomstotelijk kan bewijzen dat hij te allen tijde aan de financiële verplichtingen, kan voldoen;
  • dat wanneer grondwater of de bodem wordt verontreinigd door de opsporing en winning van aardwarmte, financiële zekerheid is geregeld om die verontreinigingen weg te nemen en eventuele vervolgschade te vergoeden.

De vorm van de gestelde financiële zekerheid kan bijvoorbeeld door aan een (gemeenschappelijke) fonds deel te nemen, zodat in geval van verontreinigingen door incidenten gewaarborgd is, dat het geen gemeenschapsgeld kost. Ook vervolgschade, bijvoorbeeld aanvullende zuivering, voor drinkwaterbedrijven is hiermee gedekt, wanneer onverhoopt grondwater of bodem wordt verontreinigd dat gebruikt wordt voor drinkwater.

Beckerman

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 531, nr. 38 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.