Nader gewijzigd amendement Erkens/Grinwis ter vervanging van nr. 24 over dat gebieden aangewezen of gereserveerd voor drinkwater niet worden doorboord - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit nader gewijzigd amendement i is onder nr. 39 toegevoegd aan wetsvoorstel 35531 - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte); Amendement; Nader gewijzigd amendement van de leden Erkens en Grinwis ter vervanging van nr. 24 over dat gebieden aangewezen of gereserveerd voor drinkwater niet worden doorboord
Document­datum 22-02-2022
Publicatie­datum 22-02-2022
Nummer KST3553139
Kenmerk 35531, nr. 39
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 531

Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Nr. 39

NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN ERKENS EN GRINWIS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 241

Ontvangen 22 februari 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24w als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 01. 
    Indien de in de aanvraag aangegeven aardlagen zich geheel of gedeeltelijk bevinden onder een gebied dat is aangewezen of gereserveerd bij of krachtens wet voor de winning van drinkwater uit grondwater, verbindt Onze Minister aan de startvergunning aardwarmte het voorschrift dat geen doorboring plaatsvindt door dat gebied.
  • 2. 
    In het tweede lid wordt voor het «het eerste lid» ingevoegd «lid 01 en».

Toelichting

Met dit amendement wordt bewerkstelligd dat gebieden aangewezen of gereserveerd voor drinkwater niet worden doorboord voor het opsporen en/of winnen van aardwarmte voor zover de provinciale verordening dit niet toestaat. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de zorg van provincies en drinkwaterbedrijven over het eventueel doorboren van lagen waarin grondwater ten behoeve van drinkwater zich bevindt. Dit zal ook expliciet duidelijk gemaakt worden bij de toewijzing van een zoekgebied. Eventuele winning van aardwarmte waarbij het mijnbouwwerk buiten het gebied voor drinkwater is gelegen en met een schuine boring onder de aardlagen waar het grondwater voor drinkwater zich bevindt kan onder strenge voorwaarden en monitoring mogelijk blijven. Belangrijk is daarbij dat er geen risico's zijn voor de kwaliteit van

1 Vervanging in verband met een wijziging in de toelichting.

kst-35531-39 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

het grondwater. In lagere regelgeving zullen deze aanvullende voorwaarden en monitoring verder uitgewerkt worden.

Erkens

Grinwis

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 531, nr. 39 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.