Gewijzigd amendement Erkens ter vervanging van nr. 17 over het verbinden van beperkingen of voorschriften aan vergunningen inzake boorgaten - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 27 toegevoegd aan wetsvoorstel 35531 - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte); Amendement; Gewijzigd amendement van het lid Erkens ter vervanging van nr. 17 over het verbinden van beperkingen of voorschriften aan vergunningen inzake boorgaten
Document­datum 17-02-2022
Publicatie­datum 21-02-2022
Nummer KST3553127
Kenmerk 35531, nr. 27
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 531

Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Nr. 27

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 17 februari 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24w als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 01. 
    Onze Minister verbindt aan een startvergunning aardwarmte voorschriften of beperkingen in verband met het voorkomen van nadelige gevolgen voor het milieu als gevolg van de wijze van winning en de wijze waarop de putintegriteit wordt geborgd.
  • 2. 
    In het eerste lid vervalt onderdeel c.
  • 3. 
    In het tweede lid wordt na «algemene maatregel van bestuur» ingevoegd «worden nadere regels gesteld inzake de gronden, bedoeld in het lid 01, en».

II

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24al als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor het eerste lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
  • 01. 
    Onze Minister verbindt aan een vervolgvergunning aardwarmte voorschriften of beperkingen in verband met het voorkomen van nadelige gevolgen voor het milieu als gevolg van de wijze van winning en de wijze waarop de putintegriteit wordt geborgd.
  • 2. 
    In het eerste lid vervalt onderdeel c.

kst-35531-27 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

  • 3. 
    In het tweede lid wordt na «algemene maatregel van bestuur» ingevoegd «worden nadere regels gesteld inzake de gronden, bedoeld in het lid 01, en».

Toelichting

Het ontwerp van boorgaten voor geothermisch gebruik kan bijdragen aan een betere bescherming van onze drinkwaterbronnen. Met een juist ontwerp en materiaalgebruik kan het risico op lekkage en corrosie worden geminimaliseerd. Daarom wil de indiener dat er beperkingen en/of voorschriften komen waaraan boorgaten moeten voldoen. De beperkingen of voorschriften moeten worden verbonden aan een start- en vervolgvergunning aardwarmte. Hierbij moet er specifiek aandacht zijn voor de mogelijkheid van dubbelwandige uitvoering van de verbuizing. Er moet worden geborgd dat de boorgaten gebruik maken van de best beschikbare technieken om onze drinkwaterbronnen te beschermen. De voorschriften dienen naar verloop van tijd te worden bijgewerkt als er betere technieken beschikbaar komen. De overheid (o.a. SodM) zal hierop moeten toezien en handhaven. De regels zullen in lagere regelgeving verder worden vastgelegd in samenwerking met de sector en SodM.

Erkens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 531, nr. 27 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.