35531, nr. 22 - Amendement Grinwis/Agnes Mulder over het stellen van nadere regels - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit amendement op het wetsvoorstel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) werd op 16 februari 2022 ingediend door de Tweede Kamerleden Pieter Grinwis (CU) i en Agnes Mulder (CDA) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

Dit amendement beoogt te voorzien in een wettelijke grondslag voor een beoordelingskader. Hierin kunnen nadere eisen gesteld worden aan de initiatiefnemer op aardwarmte op het gebied van veiligheid voor milieu en omwonenden. Zo wordt een concrete invulling gegeven aan de in het eerste lid gestelde voorwaarde betreffende het niet veroorzaken van nadeliger effecten ten aanzien van het milieu, de bodembeweging, het risico voor omwonenden of grotere schade aan gebouwen of infrastructurele werken of de functionaliteit daarvan. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan nadere eisen ten aanzien van putontwerp of putintegriteit. Indieners signaleren dat de grondslag voor een nadere uitwerking van een beoordelingskader ten aanzien van significant nadeliger effecten ontbreekt in het wetsvoorstel. De realisatie van aardwarmteprojecten is gebaat bij eenduidigheid en transparantie in het beoordelingsproces. Dit biedt namelijk duidelijkheid en zekerheid voor de omgeving, vergunninghouders, aandeelhouders, toezichthouders en de vergunningverlener.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 16 februari 2022, amendement, nr. 22     KST3553122
Amendement Grinwis/Agnes Mulder over het stellen van nadere regels
 

2.

Dossier