Amendement Grinwis/Agnes Mulder over het stellen van nadere regels - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit amendement i is onder nr. 22 toegevoegd aan wetsvoorstel 35531 - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte); Amendement; Amendement van de leden Grinwis en Agnes Mulder over het stellen van nadere regels
Document­datum 16-02-2022
Publicatie­datum 16-02-2022
Nummer KST3553122
Kenmerk 35531, nr. 22
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 531

Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Nr. 22

AMENDEMENT VAN DE LEDEN GRINWIS EN AGNES MULDER

Ontvangen 16 februari 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel M, wordt het voorgestelde artikel 24ag als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.
  • 2. 
    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
  • 2. 
    Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over de gronden, bedoeld in het eerste lid.

Toelichting

Dit amendement beoogt te voorzien in een wettelijke grondslag voor een beoordelingskader. Hierin kunnen nadere eisen gesteld worden aan de initiatiefnemer op aardwarmte op het gebied van veiligheid voor milieu en omwonenden. Zo wordt een concrete invulling gegeven aan de in het eerste lid gestelde voorwaarde betreffende het niet veroorzaken van nadeliger effecten ten aanzien van het milieu, de bodembeweging, het risico voor omwonenden of grotere schade aan gebouwen of infrastructurele werken of de functionaliteit daarvan. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan nadere eisen ten aanzien van putontwerp of putintegriteit.

Indieners signaleren dat de grondslag voor een nadere uitwerking van een beoordelingskader ten aanzien van significant nadeliger effecten ontbreekt in het wetsvoorstel. De realisatie van aardwarmteprojecten is gebaat bij eenduidigheid en transparantie in het beoordelingsproces. Dit biedt namelijk duidelijkheid en zekerheid voor de omgeving, vergunninghouders, aandeelhouders, toezichthouders en de vergunningverlener.

Grinwis Agnes Mulder

kst-35531-22 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 531, nr. 22


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.