35531, nr. 27 - Amendement Erkens over het verbinden van beperkingen of voorschriften aan vergunningen inzake boorgaten - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit amendement op het wetsvoorstel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) werd op 2 februari 2022 ingediend door het Tweede Kamerlid Silvio Erkens (VVD) i. De tekst werd op 17 februari 2022 gewijzigd.
 
De toelichting van de indiener op het gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Het ontwerp van boorgaten voor geothermisch gebruik kan bijdragen aan een betere bescherming van onze drinkwaterbronnen. Met een juist ontwerp en materiaalgebruik kan het risico op lekkage en corrosie worden geminimaliseerd. Daarom wil de indiener dat er beperkingen en/of voorschriften komen waaraan boorgaten moeten voldoen. De beperkingen of voorschriften moeten worden verbonden aan een start- en vervolgvergunning aardwarmte. Hierbij moet er specifiek aandacht zijn voor de mogelijkheid van dubbelwandige uitvoering van de verbuizing. Er moet worden geborgd dat de boorgaten gebruik maken van de best beschikbare technieken om onze drinkwaterbronnen te beschermen. De voorschriften dienen naar verloop van tijd te worden bijgewerkt als er betere technieken beschikbaar komen. De overheid (o.a. SodM) zal hierop moeten toezien en handhaven. De regels zullen in lagere regelgeving verder worden vastgelegd in samenwerking met de sector en SodM.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 17 februari 2022, gewijzigd amendement, nr. 27     KST3553127
Gewijzigd amendement Erkens ter vervanging van nr. 17 over het verbinden van beperkingen of voorschriften aan vergunningen inzake boorgaten
 

2.

Dossier