35531, nr. 9 - Amendement Grinwis/Erkens over het aanpassen van de termijn voor toewijzing zoekgebied aardwarmte - Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

Dit amendement op het wetsvoorstel Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte) werd op 31 januari 2022 ingediend door de Tweede Kamerleden Pieter Grinwis (CU) i en Silvio Erkens (VVD) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

Dit amendement beoogd de lengte van de periode voor een toewijzing van een zoekgebied voor aardwarmte meer aan te laten sluiten bij wat in de praktijk realistisch is. De praktijk leert namelijk dat gezien de ontwikkeltijd van een geothermieproject met inachtneming van de vergunningstermijnen, projectontwikkeltijd en financierbaarheid van projecten een termijn van twee + één jaar, zoals voorgesteld in het voorliggende wetsvoorstel, in de praktijk moeilijk haalbaar is. Een periode van vier jaar is dat wel. Dit sluit bovendien aan bij de realisatietermijn van projecten binnen de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) van vier jaar. Als een zoekgebied aardwarmte voor vier jaar geldt, dan is het verkrijgen van een startvergunning binnen deze vier jaar realistisch. Gelet op het ontwikkelpotentieel van geothermie en het potentieel om meerdere projecten te ontwikkelen biedt de wet eenduidigheid als tevens wordt opgenomen dat elke keer wanneer een startvergunning wordt aangevraagd, de toewijzing zoekgebied ook wordt verlengt voor een periode van vier jaar. Dit geeft eenduidigheid in de wet en biedt de mogelijkheid om zorgvuldig en adequaat aan de ontwikkeling van aardwarmteprojecten te werken binnen de gestelde termijnen en zo bij te dragen aan de warmtetransitie.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 31 januari 2022, amendement, nr. 9     KST355319
Amendement Grinwis/Erkens over het aanpassen van de termijn voor toewijzing zoekgebied aardwarmte
 

2.

Dossier