Brief regering; Informatievoorziening IGJ - onderzoek Atos - Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Deze brief is onder nr. 67 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT) en dossier 33149 - Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ); Brief regering; Informatievoorziening IGJ - onderzoek Atos
Document­datum 17-01-2022
Publicatie­datum 18-01-2022
Nummer KST3314967
Kenmerk 33149; 26643, nr. 67
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

33 149 26 643

Nr. 67

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 januari 2022

Met de brieven van 12 januari jl. en 2 juli jl. heeft de toenmalige Minister voor Medische Zorg en Sport (MZS) uw Kamer geïnformeerd over het besluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om te stoppen met de invoering van een nieuw ICT-zaaksysteem SPEC1. In dit kader onderzocht IT-consultant Atos deze zomer welke (deel)functionaliteiten en specificaties van SPEC alsnog ingezet kunnen worden om de toezichtpro-cessen binnen IGJ te ondersteunen. De Minister voor MZS heeft toegezegd uw Kamer te informeren over de uitkomsten van dit onderzoek. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand2. Ik ga achtereenvolgens in op de belangrijkste conclusies van Atos en het vervolg dat de IGJ hieraan geeft.

Herbruikbaarheid SPEC

Atos concludeert dat SPEC in de huidige vorm functioneel niet herbruikbaar is als ICT-zaaksysteem binnen de IGJ. Het systeem is voor gebruikers te ingewikkeld gebouwd en er ontbreken te veel functionaliteiten die nodig zijn om het toezicht van de IGJ te ondersteunen. Wel zijn de onderliggende componenten volgens industriestandaard gebouwd en goeddeels herbruikbaar. Dit biedt volgens Atos in principe de mogelijkheid voor «herbouw», als hierbij weer gebruik kan worden gemaakt van het onderliggende RijksZaak platform. Atos merkt hierbij op dat eventuele herbouw een serieus project zal zijn, waarbij rekening moet worden gehouden met de wensen die voortkomen uit de specifieke werkzaamheden binnen de IGJ. Daarnaast moet de nog ontbrekende functionaliteit worden ontwikkeld.

1    Kamerstuk 33 149 en 26 643, nr. 64 en Kamerstuk 33 149, nr. 66.

2    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-33149-67 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Vervolg - dóórontwikkeling informatievoorziening IGJ

KPMG concludeerde eerder dit jaar dat de bestaande systemen voldoende robuust zijn om het toezicht van de IGJ in de komende jaren te blijven ondersteunen1. Dit geeft de IGJ de ruimte om verder te werken aan een toekomstbestendige informatievoorziening (IV) binnen haar organisatie. Hier ligt voor de IGJ een stevige opgave, waarbij de focus ligt op zowel de informatie governance als op informatietechnologie (IT) en gebruik.

Dit najaar is de leiding van de IGJ gestart met het opnieuw vormgeven van de IV governance binnen haar organisatie. Daarbij is aandacht voor zowel het toezichtperspectief, het informatieperspectief als het IT-perspectief. Ook wordt de sturing op de IV en toekomstige IV-projecten beter belegd binnen de lijnorganisatie van de IGJ. Onder voorzitterschap van de inspecteur-generaal is een IV Sturingsoverleg ingericht, waarbij de inbreng van de toezichtafdelingen een nadrukkelijke plaats inneemt. De conclusies van Atos en de aanbevelingen uit eerdere onderzoeken naar de ontwikkeling en implementatie van SPEC vormen een belangrijke basis voor dit traject. In het bijzonder gaat het om de rapporten van ABDTOP-Consult en het onderzoeksbureau VKA, die de toenmalige Minister voor MZS eerder met uw Kamer heeft gedeeld.2

De doelstelling is om te werken aan de verdere professionalisering van de IV zodat deze aansluit op de actuele stand van zaken binnen het toezicht van de IGJ en zo optimaal kan bijdragen aan de primaire taak van de organisatie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 33 149, nr. 67 2

1

   Zie ook Kamerstuk 33 149, nr. 66.

2

   Kamerstuk 33 149, nr. 66 en Kamerstuk 31 839, nr. 761.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.