Lijst met EU-voorstellen SZW t/m 10 januari 2022

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen SZW t/m 10 januari 2022
Document­datum 13-01-2022
Publicatie­datum 13-01-2022
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie SZW

10 januari 2022

Lijst van nieuwe EU-voorstellen - 2022Z00389/2022D00781

De Europese Commissie heeft in de periode tussen 8 december en 10 januari 2022 de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • N.v.t.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S Betere arbeidsvoorwaarden voor een sterker sociaal Europa: alle voordelen van de digitalisering voor het werk van de toekomst benutten COM (2021) 761

    09-12-21

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en agenderen voor een eerstvolgend overleg over de Raad WSB

    Noot

    Het betreft de begeleidende mededeling bij het richtlijnvoorstel verbeteren arbeidsvoorwaarden platformwerk. Aangaande het richtlijnvoorstel platformwerk heeft uw commissie tijdens de procedurevergadering op 14 december jl. aangegeven een behandelvoorbehoud in te willen stellen.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL RECOMMENDATION on individual learning accounts COM (2021) 773 i

    10-12-21

    Voorstel

    Het betreft een prioritair EU-voorstel ter bespreking aan de hand van separaat bijgevoegde behandelnotitie

    Noot

    -

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL RECOMMENDATION on a European approach to micro-credentials for lifelong learning and employability COM (2021) 770 i

    10-12-21

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en agenderen voor een eerstvolgend overleg over de Raad WSB

    Noot

    Het betreft een voorstel voor een Raadsaanbeveling gericht op het certificeren van kortdurende trainingen en leerervaringen.

  • Titel

    VERSLAG VAN DE COMMISSIE over de ex-postevaluatie van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) 2014-2020 COM (2021) 788

    13-12-21

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Het betreft een verslag over de inzet van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) gedurende het Meerjarig Financieel Kader 2014-2020. Het EFG is erop gericht om bij grootschalige ontslagen als gevolg van onder meer globalisering, lidstaten een financiële bijdrage te geven voor de her-bemiddeling naar werk (of ondernemerschap) van de betrokken medewerkers.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL RECOMMENDATION on ensuring a fair transition towards climate neutrality COM (2021) 801 i

    14-12-22

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en agenderen voor een eerstvolgend overleg over de Raad WSB

    Noot

    Het betreft een voorstel voor een Raadsaanbeveling om gelet op de Green Deal en rekening houdend met de beginselen van de Europese Pijler van Sociale Rechten, erop in te zetten dat de overgang van de Unie naar een klimaatneutrale en ecologisch duurzame economie fair verloopt voor alle groepen burgers. De Aanbeveling is bedoeld om lidstaten aan te sporen om in nauwe samenwerking met sociale partners, sluitend en coherent werkgelegenheids- en sociaal beleid te ontwikkelen en uit te voeren om een ​​faire transitie mogelijk te maken. Daarbij ook gebruikmakend van relevante EU-fondsen - met inbegrip van het apart in het kader van de Green Deal geïntroduceerde EU Climate Social Fund.

  • Titel

    COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS Building an economy that works for people: an action plan for the social economy COM (2021) 778

    09-12-21

    Voorstel

    BNC-fiche afwachten en agenderen voor een eerstvolgend overleg over de Raad WSB

    Noot

    Het betreft een actieplan ter bevordering van bedrijven in de sociale economie. Het gaat daarbij om onder meer om coöperaties, verenigingen (met inbegrip van liefdadigheid) en stichtingen waarbij winstmaximalisatie niet voorop staat en die zich doorgaans kenmerken door sociaal ondernemerschap, herinvestering van winsten om een bepaalde maatschappelijke doelstelling te behalen, en een democratische, participatieve wijze van bedrijfsvoering. Het plan stelt een aantal acties voor - onder meer een passend juridisch kader voor sociale bedrijven - om bedrijven in de sociale economie zich verder te laten ontwikkelen.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.