Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake de voorhangprocedure ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen per 1 januari 2022 (35574-25)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake de voorhangprocedure ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen per 1 januari 2022 (Kamerstuk 35574-25)
Document­datum 11-01-2022
Publicatie­datum 11-01-2022
Nummer NDSTK2021D48436
Kenmerk kenmerk NDSTK2021D48436
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2021D48436 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Financiën heeft op 7 december 2021 enkele vragen en opmerkingen aan de Staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane voorgelegd over de op 23 november 2021 toegezonden brief inzake Voorhangprocedure ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen per 1 januari 2022 (Kamerstuk 35 574, nr. 25).

De fungerend voorzitter van de commissie,

Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,

Lips

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD- fractie

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de voorhangprocedure ministeriële regeling vermogenstoetsuitzonderingen per 1 januari 2022 en hebben nog een aantal vragen.

De leden van de VVD-fractie vragen of het kabinet kan aangeven of bekend is om hoeveel gevallen het gaat waarvoor ambtshalve een uitzondering gemaakt moet worden en hoeveel dat er dan zijn. Tevens vragen deze leden hoe de mensen die hierop recht hebben hierover worden geïnformeerd. Hoe wordt omgegaan met gedupeerden die al last hebben gehad van deze vermogenstoets? Of zijn deze situaties nog niet voorgekomen?

De leden van de VVD-fractie vragen of het kabinet kan aangeven wat de duur van de werking is van de regeling.

Deze leden constateren dat de voorgelegde regeling in werking treedt op 1 januari 2022 met een terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2020. Waarom vindt de terugwerkende kracht precies tot 1 januari 2020 plaats, en niet tot een daarvoor of daarna gelegen datum?

De leden van de VVD-fractie vragen of het kabinet kan toelichten dat de ambtshalve toekenning van de uitzondering «veelal» mogelijk is (pagina 1, tweede alinea, van de brief van 23 november 2021). Wat zijn hierbij de uitzonderingen? Waarom kan deze uitzondering niet in alle gevallen worden toegepast?

Verder vragen de leden van de VVD-fractie of het kabinet kan toelichten of de stelling dat «per geval moet worden gekeken of de ambtshalve toepassing van de uitzondering mogelijk is» niet leidt tot een toename van de complexiteit en de benodigde tijdsbestek hierbij (pagina 2, eerste alinea, van de brief van 23 november 2021)? Hoe worden de belanghebbenden voor het «verzoek bijzonder vermogen toeslagen» hierover geïnformeerd?

De leden van de VVD-fractie vragen of het kabinet kan aangeven of deze regeling ook van toepassing is (of kan zijn) voor de eventuele compensatie voor gedupeerden die onterecht in de FSV/op de «zwarte lijsten» stonden bij de Belastingdienst.

Tot slot vragen de leden van de VVD-fractie of het kabinet kan aangeven waar de deze regelingen budgettair gedekt zijn en voor welk bedrag. Deze leden constateren dat de uitvoeringskosten in begroting IX worden gedekt.

Vragen en opmerkingen van de leden van de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de ministeriële regeling waarmee tijdelijke vermogenstoetsuitzonderingen voor de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget mogelijk worden voor verschillende compensatie- en schadevergoedingsrege-lingen. Deze leden vinden het goed dat deze vermogenstoetsuitzonderingen worden gemaakt, omdat het volgens hen niet de bedoeling kan zijn dat mensen door de vergoedingen hun recht op toeslagen kwijtraken.

De leden van de CDA-fractie vragen of er ook tegemoetkomingen zijn in het kader van de toeslagenaffaire die buiten de voorgelegde regeling vallen. Hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met de bedragen die ouders al voorafgaand aan de Catshuisregeling hebben ontvangen? Hoe is met die bedragen het afgelopen jaar omgegaan voor de vermogenstoets?

De leden van de CDA-fractie lezen dat de tijdelijke uitzondering geldt voor een periode van drie jaar volgend op het jaar waarin de vermogenstoename heeft plaatsgevonden. In de uitvoeringstoets bij de vermogens-uitzonderingen compensatie Dutchbat, Srebrenica en transgender- en interseksepersonen staat bij interactie burgers/bedrijven dat naar verwachting de groep waarbij de schadevergoedingen leiden tot een overschrijding van de vermogensgrens erg beperkt is. Kan het kabinet voor de vermogensuitzonderingen in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslagen ook een dergelijke inschatting maken in hoeverre dit bij gedupeerden zal leiden tot een overschrijding van de vermogensgrens? Bijvoorbeeld in het kader van de huurtoeslag, waar voor 2022 een maximaal vermogen geldt van 31.747 euro? Hoe groot is de kans dat gedupeerden na drie jaar deze grens overschrijden als zij een behoorlijk bedrag aan compensatie hebben ontvangen, terwijl zij ook al wat vermogen hebben opgebouwd? Moeten zij in dit geval zorgen dat ze bijvoorbeeld de 30.000 euro Catshuisregeling binnen drie jaar hebben uitgegeven? Hoe werkt dit uit voor zwaar getroffen ouders die in totaal een veel hoger bedrag aan compensatie ontvangen?

De leden van de CDA-fractie vragen het kabinet verder hoe (ex-)partners van gedupeerden, Dutchbat-III veteranen, nabestaanden van de genocide in Srebrenica en transgender en intersekse personen, waar de vermo-gensvermindering niet ambtshalve plaatsvindt, op de hoogte worden gesteld van het moeten doen van een dergelijk verzoek tot vermogensver-mindering. In hoeverre wordt dit actief bekend gemaakt bij het geven van de schadevergoedingen? Deze leden kunnen zich voorstellen dat niet al deze personen de nieuwe regelingen actief volgen en hiervan op de hoogte zijn.

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.