Brief regering; Beroepsgroepsgroepvorming Voortgezet Onderwijs (VO) - Werken in het onderwijs

Deze brief is onder nr. 437 toegevoegd aan dossier 27923 - Werken in het onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Werken in het onderwijs; Brief regering; Beroepsgroepsgroepvorming Voortgezet Onderwijs (VO)
Document­datum 20-12-2021
Publicatie­datum 04-01-2022
Nummer KST27923437
Kenmerk 27923, nr. 437
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

27 923

Werken in het onderwijs

Nr. 437

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 december 2021

Vanaf 1 maart 2020 is de vereniging het Lerarencollectief, de beroeps-groeporganisatie voor leraren in het primair onderwijs, officieel van start gegaan. Met een groeiend aantal betalende leden en brede steun vanuit de achterban heeft het Lerarencollectief in ruim een jaar tijd met verve invulling gegeven aan hun plek binnen het onderwijsveld. Zij leveren een goede kritische inhoudelijke en constructieve inbreng op diverse belangrijke thema's in het onderwijs, zoals het lerarentekort, de vakbekwaamheid van leraren en het Nationaal Programma Onderwijs. Daarbij hechten zij waarde aan een goede informatiepositie van leraren en het draagvlak van hun activiteiten bij de achterban.

Ik vind beroepsgroepvorming voor en door leraren van groot belang en heb daarom met belangstelling kennis genomen van een nieuw initiatief voor beroepsgroepvorming voor leraren in het voortgezet onderwijs. Een aantal betrokken en gemotiveerde leraren in het vo heeft zich het afgelopen jaar verenigd en hebben geïnventariseerd of er draagvlak is om het Lerarencollectief uit te breiden met een afdeling voor het voortgezet onderwijs. De uitkomsten van deze inventarisatie zijn positief. Ook in gesprek met de huidige leden van het Lerarencollectief PO is positief gereageerd op het initiatief.

Zij hebben mij daarom verzocht hun vervolgstappen financieel te ondersteunen, op vergelijkbare wijze als de kwartiermakers van het Lerarencollectief. Ik zal dit verzoek honoreren en stel vanaf januari 2022 gedurende tenminste één jaar subsidie beschikbaar zodat de kwartiermakers naast hun werk in de school aan de slag kunnen met hun plannen. Gedurende deze periode werken de kwartiermakers aan het oprichten van de organisatie, het opbouwen van hun bekendheid, het werven van betalende leden en het inhoudelijk uitwerken van de plannen van de vo-afdeling in gesprek met de achterban.

kst-27923-437 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Eind volgend jaar worden de resultaten van het traject geëvalueerd en wordt de Kamer hierover nader geïnformeerd.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 27 923, nr. 437 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.