Brief regering; Reactie op amendementen ingediend tijdens de begroting Defensie 2022 - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 42 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 X - Vaststelling begroting Defensie 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2022; Brief regering; Reactie op amendementen ingediend tijdens de begroting Defensie 2022
Document­datum 16-11-2021
Publicatie­datum 17-11-2021
Nummer KST35925X42
Kenmerk 35925 X, nr. 42
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 X

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2022

Nr. 42

BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 november 2021

Voor de vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie zijn door leden van uw Kamer twee amendementen ingediend. Het betreft de amendementen van het lid Omtzigt en van het lid Stoffer1. Tijdens de begrotingsbehandeling met uw Kamer op 10 en 11 november jongstleden heb ik toegezegd schriftelijk te reageren op deze amendementen (Handelingen II 2021/22, nrs. 20 en 21, debat over de Begroting Defensie 2022). Met deze brief geef ik invulling aan deze toezegging.

Amendement van het lid Omtzigt

Dit amendement verlaagt het budget voor de directie Communicatie met 0,4 miljoen euro. Het lid Omtzigt beoogt met dit amendement een formatiereductie van voorlichters.

Ik ontraad dit amendement. Goede communicatie is voor het Ministerie van Defensie van essentieel belang om te kunnen functioneren binnen en buiten Nederland. Zo zetten communicatiemedewerkers van Defensie zich in op Defensieprojecten en zijn zij belast met arbeidsmarktcommunicatie. Zij beantwoorden burgervragen, kondigen operaties aan en zorgen voor persbegeleiding ter plaatse.

Een belangrijk deel van de communicatiewerkzaamheden richt zich op de interne communicatie, met de militairen en medewerkers van Defensie die verspreid over Nederland en over de wereld zijn geplaatst. Ten slotte zijn de voorlichters van Defensie verbonden aan de afzonderlijke beleidsdossiers en onderwerpen waar Defensie dagelijks aan werkt. Zij zijn verantwoordelijk voor de behandeling van mediavragen en begeleiden in voorkomende gevallen de bewindspersonen of de commandant der strijdkrachten bij optredens of debatten.

1 Amendement van het lid Omtzigt: Kamerstuk 35 925 X, nr. 6. Amendement van het lid Stoffer, mede ingediend door het lid Piri: Kamerstuk 35 925 X, nr. 18

kst-35925-X-42 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Als laatste merk ik graag op dat de formatie van de directie Communicatie relatief klein is in omvang; zowel ten opzichte van andere departementen, maar ook afgezet tegen de omvang van de gehele defensieorganisatie. Beperking van de formatie van de directie Communicatie past evenmin bij het streven van Defensie om open en transparant de taken in de samenleving uit te voeren, zoals ook is benoemd is in de Defensievisie.

Amendement van het lid Stoffer, mede ingediend door het lid Piri

Dit amendement reserveert structureel 1 miljoen euro voor initiatieven waarin gewerkt wordt aan disciplinering, arbeidstoeleiding en resocialisatie van jongeren die problematisch gedrag vertonen of zelfs dreigen af te glijden naar de criminaliteit. Het lid Stoffer beoogt met dit amendement veteranen onder regie van Defensie in te zetten voor deze initiatieven.

Ik ontraad dit amendement. De opvang en behandeling van probleemjongeren valt niet onder de taken en verantwoordelijkheden van Defensie. Ik beschouw de initiatieven in dit amendement zodoende niet als een verantwoordelijkheid van Defensie; dit geldt evengoed voor de in dit amendement voorgestelde financiering. Defensie voert wel enkele soortgelijke projecten uit, waaronder bijvoorbeeld het Bijzonder Begeleidingstraject Jongeren Koninklijke Landmacht.

Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Defensie,

H.G.J. Kamp

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 X, nr. 42 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.