Besluit van 14 oktober 2021 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van artikel II van het Besluit van 5 december 2019 tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met afwijking van artikel 8a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs voor werknemers met een beperking (Stb. 2019, 473)

1.

Kerngegevens

Document­datum 22-10-2021
Publicatie­datum 22-10-2021
Kenmerk Stb. 2021, 491
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Besluit van 14 oktober 2021 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van artikel II van het Besluit van 5 december 2019 tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met afwijking van artikel 8a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs voor werknemers met een beperking (Stb. 2019, 473)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 oktober 2021, nr. 2021-0000151620,

Gelet op artikel III, tweede lid, van het Besluit van 5 december 2019 tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met afwijking van artikel 8a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs voor werknemers met een beperking (Stb. 2019, 473);

Hebben goedgevonden en verstaan:

Enig artikel

Artikel II van het Besluit van 5 december 2019 tot wijziging van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met afwijking van artikel 8a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs voor werknemers met een beperking (Stb. 2019, 473) treedt in werking met ingang van 1 november 2021. Indien het Staatsblad waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 november 2021, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 oktober 2021

Willem-Alexander

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

Uitgegeven de tweeëntwintigste oktober 2021

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

NOTA VAN TOELICHTING

Dit besluit regelt de inwerkingtreding van artikel II van het besluit van 5 december 2019 tot wijziging van het besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met afwijking van artikel 8a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs voor werknemers met een beperking1.

Deze inwerkingtreding is conform de motie van de leden van Dijk, Bruins en Smeulders2, waarin is opgeroepen om een uitzondering te creëren voor werknemers uit de doelgroep banenafspraak en nieuw beschut werk. Hierin werd verzocht om de uitzondering voor deze werknemers in werking te laten treden indien er een cao wordt gesloten. Nu er een cao is gesloten kan de uitzondering in werking treden.

Aan het oorspronkelijke artikel 1a:2 van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs worden met dit besluit twee onderdelen toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat werknemers uit de doelgroepen banenafspraak en nieuw beschut werk worden uitgezonderd van het payrollregime uit de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Deze werknemers hebben in plaats daarvan recht op arbeidsvoorwaarden van de cao die op hen van toepassing is. Indien er geen cao op hen van toepassing is, geldt de hoofdregel uit artikel 8a.

Dit besluit treedt in werking op 1 november 2021. Vanwege de samenhang met de cao en omdat de uitzondering ten goede komt aan de doelgroep wordt afwijking van de vaste verandermomenten (aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving) gerechtvaardigd geacht.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma

X Noot 1

Stb. 2019, 473.

X Noot 2

Kamerstukken II 2019/20, 35 074, nr. 70.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.