Brief van de commissie EZK over Voorstel EU-rapporteurs Klimaat voor gecoördineerde behandeling in de Kamer van de EU-voorstellen uit het ‘Fit for 55’ in 2030-klimaatpakket (aan de commissies I&W, LNV en BiZa)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van de commissie EZK over Voorstel EU-rapporteurs Klimaat voor gecoördineerde behandeling in de Kamer van de EU-voorstellen uit het ‘Fit for 55’ in 2030-klimaatpakket (aan de commissies I&W, LNV en BiZa)
Document­datum 22-09-2021
Publicatie­datum 23-09-2021
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

DER STATEN-GENERAAL

Commissie EZK

aan Leden en plv. leden van de vaste commissies voor IenW, FIN, LNV en BiZa in afschrift aan Leden en plv. leden van de vaste commissies voor EUZA en EZK van de vaste commissie voor EZK datum 22 september 2021 onderwerp Voorstel EU-rapporteurs Klimaat voor gecoördineerde behandeling in de Kamer

van de EU-voorstellen uit het Tit for 55' in 2030-klimaatpakket kenmerk 2021Z16071/2021D34655

Geachte voorzitters van de vaste commissies voor Infrastructuur en Waterstaat, Financiën, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Binnenlandse Zaken,

Namens de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat leg ik u het volgende voor.

Op 14 juli 2021 is het 'fit for 55' in 2030-pakket uitgebracht, dat uit 13 EU-voorstellen bestaat1 en in meerdere vaste Kamercommissies wordt behandeld. Deze voorstellen zijn in het bijzonder relevant voor de vaste commissies voor Economische Zaken en Klimaat (EZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Financiën, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Binnenlands Zaken (BiZa). De signalen uit Brussel zijn dat de onderhandelingen zeker twee jaar in beslag zullen nemen.

In de door de commissie voor Europese Zaken (EUZA) verspreide "handleiding EU-rapporteurschap in de Kamer" wordt bij horizontale EU-onderwerpen waarbij behandeling in verschillende Kamercommissies plaatsvindt, gewezen op de mogelijkheid van coördinatie door EU-rapporteurs, om zo betere grip op een onderwerp te krijgen.

De commissie voor EZK heeft op 11 mei 2021 de leden Mulder (Agnes), Boucke en Leijten als EU-rapporteurs klimaat aangesteld. In die hoedanigheid zijn zij nauw betrokken bij de EZK-voorstellen uit 'fit for 55'.

1 Het Yit for 55' in 2030-pakket bestaat uit de volgende wetgevingsvoorstellen: 1) herziening van het EU-emissiehandelssysteem (ETS), onder meer het voorstel deze uit te breiden met maritiem vervoer, wegtransport en de gebouwde omgeving, 2) een voorstel voor een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens (CBAM), 3) wijziging van de verordening inzake de verdeling van de inspanningen (Effort Sharing Regulation), 4) herziening van de richtlijn betreffende hernieuwbare energie (RED II), 5) herziening van de richtlijn betreffende energie-efficiëntie (EED), 6) herziening van de verordening inzake broeikasgasemissies en -verwijderingen door landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw (LULUFC), 7) het ReFuelEU luchtvaart initiatief -duurzame brandstoffen luchtvaart, 8) het FuelEU maritiem initiatief - een groene Europese maritieme ruimte, 9) herziening van de richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen, 10) herziening van de verordening tot vaststelling van C02-emissienormen voor personenauto's en nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen, 11) herziening van de richtlijn energiebelastingen, 12) het voorstel voor een Sociaal Klimaatfonds en 13) een EU-bosstrategie. Later dit jaar zullen in het kielzog van dit pakket nog enkele aanvullende voorstellen inzake eigen (financiële) middelen voor de EU en een voorstel tot herziening van de richtlijn inzake energieprestaties gebouwen worden uitgebracht.

1

Gegeven de samenhang tussen de 'fit for 55'-voorstellen op de verschillende beleidsterreinen en omdat dit kan bijdragen aan een optimale behandeling van deze EU-voorstellen in de Kamer, acht de commissie voor EZK een gecoördineerde aanpak binnen de Kamer van het 'fit for 55'-pakket wenselijk. De EU-rapporteurs Klimaat zoeken daarbij nadrukkelijk de samenwerking met leden uit andere vaste Kamercommissies op.

Voorstel voor gecoördineerde aanpak op het 'fit for 55'-in 2030 pakket

Gelet op voorgaande stelt de commissie voor EZK dan ook de vaste commissies voor IenW, Financiën, LNV en BiZa voor bij de behandeling van het 'fit for 55' in 2030-pakket als Kamer zoveel als mogelijk gezamenlijk op te trekken. De commissie voor EZK verzoekt u in te stemmen met een Kamerbreed gecoördineerde behandeling van de 'fit for 55' in 2030-voorstellen, met daarbij een coördinerende rol voor de EU-rapporteurs klimaat. Dit voorstel laat uiteraard onverlet dat de verschillende commissies het voortouw behouden voor de EU-voorstellen op hun terrein.

Uitnodiging om gezamenlijk deel te nemen aan enkele Kameractiviteiten

Tenslotte nodigt de commissie voor EZK de betrokken Kamercommissies graag uit, voor zover de beperkte capaciteit van de zalen dit toelaat, om gezamenlijk deel te nemen aan het (video)gesprek met Frans Timmermans over 'Fit for 55', dat op woensdag 7 oktober 2021 van 17.00 tot 18.30 uur zal plaatsvinden. Daarnaast zal er op korte termijn ook een plenair debat over het 'fit for 55' in 2030-pakket plaatsvinden.

De EU-rapporteurs Klimaat zijn van harte bereid het voorstel en hun werkzaamheden nader toe te lichten aan uw commissie.

Hoogachtend,

D.S. Nava

Griffier van de vaste commissie voor Economische zaken en Klimaat

2


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.