Brief regering; Verlenging leningsfaciliteiten reisgarantiefondsen - Noodpakket banen en economie

Deze brief is onder nr. 359 toegevoegd aan dossier 35420 - Noodpakket banen en economie.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Noodpakket banen en economie; Brief regering; Verlenging leningsfaciliteiten reisgarantiefondsen
Document­datum 07-09-2021
Publicatie­datum 09-09-2021
Nummer KST35420359
Kenmerk 35420, nr. 359
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

35 420

Noodpakket banen en economie

Nr. 359    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 7 september 2021

Hierbij bied ik uw Kamer het Toetsingskader risicoregelingen rijksoverheid aan inzake de verlenging van de bestaande leningsfaciliteiten aan reisgarantiefondsen SGR, VZR Garant en GGTO1. Het kabinet heeft besloten deze faciliteiten te verlengen, waardoor de fondsen er nog tot 31 december 2021 gebruik van kunnen maken. Deze datum was in eerste instantie op 31 juli jl. gesteld.

De reissector wordt sinds het begin van de pandemie flink geraakt door de coronamaatregelen. Daarom zijn in 2020 leningsfaciliteiten voor de reisgarantiefondsen opgericht van in totaal 156,5 miljoen euro. Daarnaast is dit voorjaar een tijdelijke voucherkredietfaciliteit opgericht waarmee aanbieders van pakketreizen vouchers kunnen omwisselen tegen liquide middelen zodat ze zo consumenten hun reis terug kunnen betalen2.

Sinds 27 juli jl. zijn alle EU-landen door Nederland op reiscode groen of geel gezet. Hiermee is er geen negatief reisadvies meer voor Nederlanders die naar deze landen willen reizen en vervallen de quarantainever-plichtingen bij terugkomst in Nederland. Deze nieuwe manier van het komen tot reisadviezen, die niet meer gebaseerd is op het aantal besmettingen, biedt meer zekerheid en pakt positief uit voor de reissector. Desondanks resteren ook in de tweede helft van 2021 onzekerheid en beperkingen voor de reissector. Binnen Europa leidt onzekerheid over de beperkingen die ontvangende landen aan Nederlandse toeristen kunnen opleggen tot minder boekingen en voor gebieden buiten Europa gelden nog reisbeperkingen. Dit heeft ook gevolgen voor de financiële positie van reisorganisaties en voor de reisgarantiefondsen. Zo zijn de financiële

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

2    De voucherkredietfaciliteit bedraagt maximaal 400 miljoen euro en de leningsovereenkomsten met de reisorganisaties moeten voor 31 december 2021 getekend zijn. Naar verwachting wordt voor ca. 250 miljoen euro gebruik gemaakt van deze faciliteit. Zie ook Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,35 420, nr. 252.

kst-35420-359 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

posities van de garantiefondsen aanzienlijk verslechterd door verschillende faillissementen in de sector.

Daarom heeft het kabinet besloten dat verlenging van de leningsfacili-teiten noodzakelijk is zodat garantiefondsen hun verplichtingen richting consumenten kunnen nakomen. Dit is ook belangrijk zodat consumenten in volle vertrouwen nieuwe (pakket)reizen kunnen boeken, hetgeen bijdraagt aan een verder herstel van de sector. In de bijlage vindt uw Kamer een verdere inhoudelijke onderbouwing van de noodzaak. De faciliteiten zijn een vorm van staatssteun en de verlenging is dus, met positieve uitkomst, ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. Er zijn geen gevolgen voor de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat omdat de middelen reeds voor 2021 staan gereserveerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 420, nr. 359 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.