Brief regering; Reactie op verzoek commissie over AstraZeneca-vaccins die vernietigd dreigen te worden - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 1393 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over AstraZeneca-vaccins die vernietigd dreigen te worden
Document­datum 05-08-2021
Publicatie­datum 09-08-2021
Nummer KST252951393
Kenmerk 25295, nr. 1393
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 1393    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 augustus 2021

Uw Kamer heeft mij op 29 juli jl. een brief doen toekomen met het verzoek om een spoedige update over de AstraZeneca-vaccins die weggegooid dreigen te worden en de afspraken met Nederlandse huisartsen daarover. Ook gaf u aan te willen vernemen waar de juridische knelpunten liggen en of het mogelijk is een Canadees voorbeeld te volgen waarin de houdbaarheidsdatum is aangepast.

In de beantwoording van Kamervragen van het lid Westerveld (GroenLinks) over overgebleven AstraZeneca-vaccins (Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 3673) die 3 augustus jl. naar uw Kamer is verzonden, ben ik ingegaan op de vragen over de vaccins die nu nog bij de huisartsen liggen, de afspraken met de artsen en de juridische knelpunten. Ik verwijs u op die punten dan ook naar deze antwoorden.

U vraagt mij ook naar de mogelijkheden om de houdbaarheidsdatum te verlengen naar het voorbeeld van een bericht vanuit de Canadese overheid van 29 mei jl.1 waarin zij aangeven de houdbaarheidsdatum van twee partijen AstraZeneca-vaccins met 30 dagen te hebben verlengd.

Ten eerste wil ik aangeven dat het niet kunnen doneren van de vaccins die niet meer in de originele verpakking bij huisartsen liggen los staat van de houdbaarheidsdatum van deze vaccins. Redenen waarom donatie van deze vaccins niet mogelijk is, hebben immers te maken met wettelijke eisen rondom de borging van de kwaliteit en de traceerbaarheid.

Ten tweede kan ik meer specifiek over de mogelijkheden van het verlengen van de houdbaarheidsdatum het volgende aangeven. Ik kan niet op eigen inzicht of verzoek de houdbaarheidsdatum aanpassen.

1 Health Canada extends expiry date of two lots of the AstraZeneca vaccine by an extra month, May 29, 2021 - Canada.ca kst-25295-1393 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Tevens zijn de partijen van het AstraZeneca-vaccin waarvan de houdbaarheid in Canada is verlengd niet in Nederland gebruikt.

Het verlengen van de houdbaarheidsdatum is alleen mogelijk na een verzoek van de fabrikant met ondersteunende data. AstraZeneca moet voor een verlenging van de houdbaarheid een zogenaamde variatie aanvraag indienen bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Vervolgens wordt beoordeeld of de ondersteunende data voldoende zijn om een langere houdbaarheid te onderbouwen. Uiteindelijk komt er vanuit een commissie van de EMA2 een oordeel of de houdbaarheid verlengd kan worden. Deze verlengde houdbaarheid wordt dan ook in de productinformatie opgenomen en komt op de verpakking terecht.

Het is niet gebruikelijk dat een klant bij de fabrikant vraagt om verlenging van de houdbaarheid. Ik heb dit niet met de fabrikant besproken, omdat het op dit moment ook niet bijdraagt aan de mogelijke inzet van deze vaccins in Nederland of voor donatie.

Overigens wil ik hierbij ook aangeven dat we de aankomende leveringen AstraZeneca-vaccins waar wij als Nederland recht op hebben, bij de fabrikant laten staan, zodat deze kunnen worden gedoneerd aan Covax. Via Covax worden vaccins eerlijk over de wereld verdeeld. Covax wil vanwege veiligheids- en kwaliteitsredenen en om ze sneller en in grotere getale te kunnen distribueren enkel vaccins direct van de fabrikant ontvangen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

2 Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP)

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,25 295, nr. 1393 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.