Brief regering; Rechtszaak van Milieudefensie, ook namens andere partijen, tegen Shell - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. 807 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid en dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief regering; Rechtszaak van Milieudefensie, ook namens andere partijen, tegen Shell
Document­datum 13-07-2021
Publicatie­datum 15-07-2021
Nummer KST32813807
Kenmerk 32813; 32637, nr. 807
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2021

Vergaderjaar 2020-

32 813 32 637

Nr. 807

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid Bedrijfslevenbeleid

BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2021

Op 26 mei jl. heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de civiele procedure die door zeven stichtingen en verenigingen (waaronder Milieudefensie) en ruim 17.000 individuele eisers is aangespannen tegen Royal Dutch Shell (RDS). De Nederlandse overheid is geen partij in deze procedure. De Kamer heeft mij gevraagd om een schriftelijke appreciatie van de uitspraak.

De rechtbank beveelt RDS om via het concernbeleid van de Shell-groep de CO2-uitstoot eind 2030 met netto 45% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2019. De uitspraak is bij voorraad uitvoerbaar. Dat wil zeggen dat Shell ook als ze hoger beroep aantekent aan de reductieverplichting zal moeten voldoen.

De door de rechtbank opgelegde reductieverplichting ziet op de gehele energieportefeuille van de Shell-groep en op het gezamenlijke volume van alle emissies van de Shell-groep, haar toeleveranciers en afnemers. Ten aanzien van de CO2-uitstoot van de Shell-groep zelf heeft de rechtbank RDS een resultaatverplichting opgelegd; ten aanzien van toeleveranciers en afnemers een zwaarwegende inspanningsverplichting. RDS is vrij om de reductieverplichting naar eigen inzicht na te komen en het concernbeleid voor de Shell-groep vorm te geven. RDS is ook niet verplicht in Nederland zijn emissies verder te verlagen, zolang door maatregelen elders in de wereld de opgelegde reductiedoelstelling wordt gehaald.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechter een bevel oplegt aan een concern om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat maakt de uitspraak uniek.

Mogelijke consequenties nationaal klimaatbeleid, en investeringsklimaat

De uitspraak van de rechtbank is veelomvattend. Het is nog niet bekend welke gevolgen de uitspraak zal hebben. Meer inzicht in de mogelijke gevolgen van deze uitspraak voor Nederlandse bedrijven, het klimaatbeleid en het investeringsklimaat is gewenst. De gevolgen zullen van kst-32813-807 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

verschillende factoren afhangen, waaronder de uitkomst van een eventuele hoger beroep- en cassatieprocedure.

Voor het kabinet blijft het uitgangspunt dat we onverkort doorgaan met de uitvoering van het Nederlandse Klimaatakkoord. Vanzelfsprekend blijft het Kabinet gecommitteerd aan het halen van de Europese CO2 reductie-doelen en de doelen van de Overeenkomst van Parijs.

Ik wil benadrukken dat een goed investeringsklimaat van groot belang is voor het kabinet om de klimaatdoelen te halen. We staan samen met het bedrijfsleven voor een majeure uitdaging om klimaatverandering tegen te gaan. Forse private investeringen in Nederland zijn nodig om de basisindustrie, waartoe Shell behoort, uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te maken.

Zoals aangegeven kom ik na de zomer met een uitgebreidere analyse over de gevolgen van de uitspraak.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

S.A. Blok

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 32 813, nr. 807 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.