Brief regering; Verkenning van een mogelijke overdracht van taken rondom het afnemen en ontwikkelen van examens van Agentschap Telecom (AT) naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) - Frequentiebeleid

Deze brief is onder nr. 544 toegevoegd aan dossier 29398 - Maatregelen verkeersveiligheid en dossier 24095 - Frequentiebeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Frequentiebeleid; Brief regering; Verkenning van een mogelijke overdracht van taken rondom het afnemen en ontwikkelen van examens van Agentschap Telecom (AT) naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
Document­datum 08-07-2021
Publicatie­datum 13-07-2021
Nummer KST24095544
Kenmerk 24095; 29398, nr. 544
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2021

Vergaderjaar 2020-

24 095 29 398

Nr. 544

Frequentiebeleid Maatregelen verkeersveiligheid

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 juli 2021

Bij deze infomeer ik uw Kamer dat er momenteel een verkenning plaatsvindt van een mogelijke overdracht van taken rondom het afnemen en ontwikkelen van examens van Agentschap Telecom (AT) naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De betreffende examens zijn staatsexamens, die door kandidaten moeten worden afgelegd alvorens zij communicatieapparatuur aan boord van schepen mogen bedienen (Marcom A en B, Basiscertificaat Marifonie) of om als radiozendamateur gebruik te mogen maken van frequentieruimte. Op jaarbasis gaat het om ongeveer 7.000 examens.

Op dit moment is AT namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verantwoordelijk voor de ontwikkeling en afname van deze examens. Het feitelijk afnemen van deze examens is uitbesteed aan examinerende instellingen, die hiertoe op aanvraag door AT zijn aangewezen. AT staat nu voor de keuze om één miljoen euro te investeren in ICT ten behoeve van deze examentaken. Daarmee is dit een natuurlijk moment om te bezien of deze taak bij AT belegd moet blijven.

De examentaken staan ver af van de kernactiviteiten van AT en vergen van AT disproportioneel veel tijd en geld. Daarenboven is de ICT-omgeving waarin de examens worden gemaakt verouderd en moet deze worden vervangen. Ook is het niet mogelijk om digitaal examen te doen; de dienstverlening is daarmee niet meer geheel van deze tijd.

Tegen deze achtergrond is AT op zoek gegaan naar een partij die de examentaak zou kunnen overnemen op een manier die (kosten)efficiënt is en ten goede komt aan examenkandidaten. Uit de verkenning die door het AT is uitgevoerd is het CBR als een geschikte partij naar voren gekomen. Voor het CBR is het ontwikkelen en afnemen van examens een kernactiviteit. Momenteel vinden er tussen AT en het CBR gesprekken plaats over kst-24095-544 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

een mogelijke overdracht en de voorwaarden waaronder dit kan plaatsvinden.

Afhankelijk van de resultaten van de verkenning en de benodigde uitvoeringstoets, verwacht ik u na de zomer uitsluitsel te kunnen geven over een eventuele overdracht.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,24 095, nr. 544 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.