Brief regering; Onderzoeksrapporten datacenters en DNS-dienstverleners in relatie tot vitale infrastructuur - Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Deze brief is onder nr. 772 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Informatie- en communicatietechnologie (ICT); Brief regering; Onderzoeksrapporten datacenters en DNS-dienstverleners in relatie tot vitale infrastructuur
Document­datum 05-07-2021
Publicatie­datum 06-07-2021
Nummer KST26643772
Kenmerk 26643, nr. 772
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

26 643

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 772    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 juli 2021

Vanuit het perspectief van de veiligheid en continuïteit van de Nederlandse digitale infrastructuur heeft mijn ministerie twee onderzoeken laten doen: naar datacenters én naar DNS-dienstverleners. Hierbij bied ik u de onderzoeksrapporten aan1.

Op 23 januari 2020 heb ik uw Kamer gemeld dat het kabinet voornemens is nader onderzoek te doen naar de vraag of datacenters alsnog onderdeel moeten worden van de vitale infrastructuur (Aanhangsel Handelingen II 2019/20, nr. 1438). In opdracht van Agentschap Telecom heeft bureau Stratix onderzoek gedaan naar de vitaliteit van datacenters. Stratix geeft daarbij handvatten voor de eventuele vitaalbeoordeling.

Daarnaast heeft mijn ministerie onderzoek laten doen naar zogenoemde DNS-dienstverleners.2 Dergelijke diensten vallen reeds onder de Wbni (Wet Beveiliging Netwerk en Informatiesystemen), voor zover het gaat om beheerders van een register voor topleveldomeinnamen zoals het .nl-domein. Mogelijk zijn er meer aanbieders die als essentieel3 gezien moeten worden. Het onderzoeksrapport geeft inzicht in de voornaamste aanbieders van (een bepaald type) DNS-diensten in Nederland.

Een beleidsreactie op deze rapporten volgt. Mede op basis van de rapporten, en gesprekken met de sector, zal ik verder verkennen en

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

2    Het DNS (domain name system) is een belangrijk onderdeel van het internet en zorgt ervoor dat domeinnamen bereikbaar zijn. Verschillende aanbieders leveren diensten ten behoeve van de werking van het DNS.

3    Onder de Wbni worden vitale aanbieders die deel uitmaken van sectoren die zijn opgenomen in de Richtlijn Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (NIB-richtlijn) «aanbieders van essentiële diensten» genoemd.

kst-26643-772 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

beoordelen of bepaalde aanbieders als vitaal of essentieel bestempeld moeten worden en bijvoorbeeld onder de Wbni dienen te vallen. Hierover zal ik uw Kamer nader informeren, naar verwachting dit najaar.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

M.C.G. Keijzer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,26 643, nr. 772 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.