Brief regering; Reactie op de motie Paternotte/El Yassini over aantrekkelijker maken van de aanschaf van kunst van individuele kunstenaars (35570-VIII-107) - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Deze brief is onder nr. 253 toegevoegd aan wetsvoorstel 35570 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2021 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021; Brief regering; Reactie op de motie van de leden Paternotte en El Yassini over aantrekkelijker maken van de aanschaf van kunst van individuele kunstenaars (Kamerstuk 35570-VIII-107)
Document­datum 17-06-2021
Publicatie­datum 22-06-2021
Nummer KST35570VIII253
Kenmerk 35570 VIII, nr. 253
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

35 570 VIII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2021

Nr. 253

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 juni 2021

Naar aanleiding van de motie van de leden Paternotte en El Yassini1 wil ik u middels deze brief informeren over het aantrekkelijker maken van de aanschaf van kunst van individuele kunstenaars.

In de afgelopen periode hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen OCW en brancheorganisaties die deelnemen aan BKNL en met het Mondriaan Fonds. Deze gesprekken hebben geresulteerd in een tweetal opties die moeten bijdragen aan het verbeteren van de financiële positie van kunstenaars. De eerste optie betreft een nieuw instrument en de tweede optie gaat om een extra impuls aan een reeds bestaande regeling. Een kanttekening is dat er op dit moment geen middelen beschikbaar zijn op de begroting van het Ministerie van OCW om deze opties te kunnen uitvoeren. Voor het uitvoeren van de motie is een investering van circa € 2 miljoen benodigd voor de periode 2021-2024. Het is aan het nieuwe kabinet om hier een besluit over te nemen en desgewenst middelen hiervoor te reserveren.

Optie 1: Nieuw instrument: «koop je eerste kunst met Mondriaan»

De aankoop van kunst kan gestimuleerd worden door aan een eerste aankoop een financiële bijdrage te leveren. De regeling «koop je eerste kunst met Mondriaan» wil de beginnende kunstconsument over de streep trekken en zo een veel breder publiek motiveren kunst te kopen. Mensen die een eerste kunstwerk willen aankopen krijgen een eenmalige bijdrage van het Mondriaan Fonds als ze een KunstKoop-aankoop doen. In principe is de regeling voor iedereen één keer te gebruiken, ongeacht leeftijd. Bij deze optie gaat het om een toegankelijke impuls met grote promotionele waarde voor een breed publiek waar kunstenaars veel baat bij hebben.

1 Kamerstuk 35 570 VIII, nr. 107

kst-35570-VIII-253 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Optie 2: Extra impuls in bestaande Collectieprogramma's

De bestaande Bijdrage Collectieprogramma's is bestemd voor kunstmusea die hun collecties beeldende kunst en/of vormgeving van na 1945 willen uitbreiden op basis van hun collectieprogramma en aankoopplan. Het gaat om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, (semi)permanent aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook vallen hier opdrachten onder van musea aan kunstenaars, gericht op de verwerving van een of meerdere werken voor de collectie. Doel is het verhogen van de kwaliteit, de samenhang en de zichtbaarheid van de Collectie Nederland. Om in aanmerking te komen moeten musea een eigen aankoopbudget van ten minste € 50.000 per jaar hebben en een soepel bruikleenbeleid hanteren. Een extra impuls maakt het mogelijk de aanvraagronde jaarlijks in plaats van tweejaarlijks te laten plaatsvinden, meer musea de mogelijkheid te bieden hun collectie uit te breiden of musea een hogere bijdrage te bieden. Dit komt ook ten goede aan de individuele kunstenaars.

Om goed aan te sluiten bij de motie is het zaak om bij deze optie de voorwaarde toe te voegen dat al het aangekochte werk van kunstenaars woonachtig of werkzaam in Nederland moet komen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 570 VIII, nr. 253 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.