Lijst met EU-voorstellen: Lijst EU-voorstellen commissie BiZa

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst EU-voorstellen commissie BiZa
Document­datum 10-06-2021
Publicatie­datum 10-06-2021
Commissie(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

Commissie BIZA

DER STATEN-CENERAAL

10 juni 2021

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode tussen 8 mei en 3 juni 2021 de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • I. 
    Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

(Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • 1. 
    Titel Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF

THE COUNCIL amending Regulation (EU) No 910/2014 i as regards establishing a framework for a European Digital Identity (eDIAS II-verordening) (COM(2021)281 i)

Voorstel BNC-fiche afwachten en dat agenderen voor het nog in te plannen commissiedebat over e-ID.

Noot De Commissie stelt een kader voor een Europese digitale identiteit (digitale portemonnee) voor waarin de nationale digitale identiteit van een burger wordt gekoppeld aan documenten als een paspoort, rijbewijs, diploma's, huwelijksakte, bankrekening of andere documenten. Het doel is dat EU-landen eikaars nationale digitale identiteiten wederzijds erkennen. Het systeem kan vrijwillig worden gebruikt door burgers. Ook houden burgers zelf zeggenschap over welke aspecten van hun identiteit, data en certificaten zij met derden delen. De Europese Commissie geeft aan dat het voordeel van de Europese digitale identiteit is dat er minder informatie wordt prijsgegeven dan bij een papieren identificatie, het voorstel richt zich op het gericht delen van identiteitsgegevens. Het voorstel verplicht onder andere zeer grote online platforms om het gebruik van Europese portemonnees voor digitale identiteit op verzoek van gebruikers te accepteren.

N.B. het ministerie van BZK heeft het voortouw op dit dossier. Op Europees niveau vindt de behandeling plaats in de Telecomraad (voortouw EZK).

II. Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

(Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • 2. 
    Titel COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN

PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS European Commission Guidance on Strengthening the Code of Practice on Disinformation (COM (2021) 262 i).

1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

1

betreft Lijst van nieuwe EU-voorstellen

Voorstel BNC-fiche afwachten en dat agenderen voor het nog ongeplande commissiedebat over desinformatie en digitale inmenging.

Noot Dit document zet de verwachtingen van de Europese Commissie uiteen richting private partijen omtrent de vernieuwing van hun vrijwillige praktijkcode inzake de bestrijding van desinformatie. De EC beoogt bredere deelname van online platforms, adverteerders en advertentietechnologie-ontwikkelaars. Ook moeten private partijen zich beter inspannen om het verdienmodel achter desinformatie te ondergraven en manipulatie tegen te gaan. Het voorstel van de Commissie voor de wet inzake digitale diensten (digital services act) bevat een coreguleringsachtervang voor de maatregelen die in de herziene en versterkte code zullen worden opgenomen.

Titel REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT

AND THE COUNCIL on the evaluation of Regulation (EU) No 910/2014 i on electronic identification and trust services for electronic transactions in the internal market (elDAS)

COM (2021) 290 i

Voorstel Betrekken bij de behandeling van het nog te ontvangen BNC-fiche op het voorstel voor de eDIAS Il-verordening.

Noot Dit betreft de evaluatie van de elDAS verordening. Alhoewel de

elDAS een bijdrage heeft geleverd aan de verdere ontwikkeling van de interne markt, zijn er tekortkomingen geconstateerd die hebben geleid tot het voorstel voor de elDAS II verordening. Zo blijkt de focus van de huidige elDAS verordening op publieke diensten te beperkt en dekt de huidige elDAS verordening slechts 59% van de _EU bevolking._

2


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.