Brief regering; Reactie op de motie Agema over verbeterpunten om een ongecontroleerd ziekenhuisfaillissement te voorkomen (31016-327) - Ziekenhuiszorg

Deze brief is onder nr. 336 toegevoegd aan dossier 31016 - Ziekenhuiszorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Ziekenhuiszorg; Brief regering; Reactie op de motie van het lid Agema over verbeterpunten om een ongecontroleerd ziekenhuisfaillissement te voorkomen (Kamerstuk 31016-327)
Document­datum 19-02-2021
Publicatie­datum 23-02-2021
Nummer KST31016336
Kenmerk 31016, nr. 336
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

31 016

Ziekenhuiszorg

Nr. 336    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 februari 2021

Tijdens het ordedebat van 20 januari jongstleden (Handelingen II 2020/21, nr. 46, Stemmingen) heeft de heer De Jong (PVV) verzocht om uw Kamer nader te informeren over hoe de aangenomen motie van mevrouw Agema (Kamerstuk 31 016, 327) (PVV) over verbeterpunten om een ongecontroleerd ziekenhuisfaillissement te voorkomen uitgevoerd gaat worden. Met deze brief kom ik tegemoet aan het verzoek van de heer De Jong (PVV).

Achtereenvolgens zal ik ingaan op de motie van mevrouw Agema en mijn appreciatie daarbij tijdens het Notaoverleg Medisch zorglandschap van 14 januari 2021 (Kamerstuk 31 016, nr. 335) en vervolgens hoe ik uitvoering geef aan de motie.

Motie Agema: Onderzoek naar genomen verbeteringen n.a.v. ziekenhuisfaillissementen

Met de aangenomen motie wordt de regering verzocht te laten onderzoeken of de in de gebundelde beleidsreactie geformuleerde verbeterpunten de conclusies uit de rapporten naar aanleiding van de faillissementen van de MC-groep voldoende ondervangen en of met de genomen maatregelen een ongecontroleerd ziekenhuisfaillissement voldoende voorkomen kan worden.

Tijdens het Notaoverleg Medisch zorglandschap van d.d. 14 januari 2021 heb ik als appreciatie van de motie aangegeven, dat ik het eens ben met mevrouw Agema om aan het einde van dit jaar (vierde kwartaal 2021) een brief aan uw Kamer te sturen waarin ik inga op de effectiviteit van de genomen maatregelen, zoals weergegeven in de «Gebundelde beleidsreactie op rapporten faillissementen MC-groep»1. Zoals ik ook tijdens het debat heb aangegeven, vind ik het van belang voor het vertrouwen van mensen in het zorgstelsel dat de lessen die we met elkaar moeten leren

1 Kamerstuk 31 016, nr. 288

kst-31016-336 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

ook daadwerkelijk worden opgepakt en om te bekijken of de genomen maatregelen ook hebben gewerkt. Een ongecontroleerd faillissement vanwege het ontbreken van randvoorwaarden voor goede en veilige zorg, mag nooit meer voorkomen in de zorg.

Uitvoering motie

Ik zal in de brief aan het einde van het jaar de stand van zaken toelichting op de maatregelen zoals genoemd in de gebundelde beleidsreactie en ingaan op in ieder geval de volgende punten.

Ten eerste zal ik een stand van zaken geven van de aanbevelingen en maatregelen uit de gebundelde beleidsreactie, met name die maatregelen nog in uitvoering zijn, zoals de aanpassing van het faillissementsrecht, een duurzame oplossing voor de medische dossiers en de medische aansprakelijkheidsverzekering voor toekomstige gevallen, het opzetten van een leergang voor en pool van ervaren curatoren in de zorg en de verkenning naar een meldplicht en financiële drempelbedragen voor het early warning systeem.

Ten tweede zal ik reflecteren op de werking van reeds geïmplementeerde maatregelen zoals de aanscherping van de zorgplicht, de afspraken met zorgverzekeraars over het beschikbaar stellen van overbruggingskrediet voor afbouw en overdracht van zorg in geval van faillissement, de aangescherpte afspraken binnen het early warning systeem, de amvb acute zorg1 en het creëren van governance en tegenmacht.

Toezegging verkenning werkgeversrol Raad van Toezicht

Met betrekking tot het creëren van governance en tegenmacht, heb ik uw Kamer in de Kamerbrief van 14 december 20202 toegezegd om in het eerste kwartaal uw Kamer de uitkomsten te sturen van een verkenning naar een wettelijke maatregelen en aanpassing van de Governancecode Zorg omtrent de werkgeversrol door de Raad van Toezicht van grote zorginstellingen. Aangezien deze verkenning ziet op de wenselijkheid en haalbaarheid van nieuw beleid, acht ik het niet opportuun hier als demissionair Minister uitspraak over te doen. De uitkomsten van de verkenning zullen dan ook betrokken worden in de brief die eind dit jaar aan uw Kamer wordt toegestuurd ter uitvoering van de motie Agema.

Tot slot

Ik zal de brief die ik u aan het einde van het jaar toestuur uiteraard afstemmen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de NZa, de IGJ en andere betrokken partijen.

Ik hoop u met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben ten aanzien van de uitvoering van de motie van mevrouw Agema (Kamerstuk 31 016, nr. 327).

De Minister voor Medische Zorg,

  • T. 
    van Ark

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 31 016, nr. 336 2

1

   Deze moet nog in werking treden, maar tot die tijd heb ik veldpartijen gevraagd in de geest van de amvb te handelen.

2

   Kamerstuk 31 016, nr. 299


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.