Brief regering; Toezegging gedaan tijdens het Algemeen Overleg genees- en hulpmiddelen van 15 oktober 2020 over verduidelijking van de leeftijdgrens van 18 jaar m.b.t. de aanspraak van real-time Continu Glucose monitoring (CGM) - Herziening Zorgstelsel

Deze brief is onder nr. 1090 toegevoegd aan dossier 29689 - Herziening Zorgstelsel.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Herziening Zorgstelsel; Brief regering; Toezegging gedaan tijdens het Algemeen Overleg genees- en hulpmiddelen van 15 oktober 2020 over verduidelijking van de leeftijdgrens van 18 jaar m.b.t. de aanspraak van real-time Continu Glucose monitoring (CGM)
Document­datum 10-12-2020
Publicatie­datum 16-12-2020
Nummer KST296891090
Kenmerk 29689, nr. 1090
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

29 689

Herziening Zorgstelsel

Nr. 1090

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 december 2020

Tijdens het Algemeen Overleg genees- en hulpmiddelen van 15 oktober jl. heb ik aan het Kamerlid Raemakers de toezegging gedaan om het Zorginstituut te vragen om een verduidelijking van de leeftijdgrens van 18 jaar met betrekking tot de aanspraak van real-time Continu Glucose monitoring (CGM).

CGM vanaf 2010 in basispakket

In het standpunt Continue Glucose monitoring van 2010 concludeerde het CVZ, de rechtsvoorganger van het Zorginstituut, op basis van beschikbare evidence dat er patiëntengroepen zijn waarbij langdurige therapeutische toepassing van CGM zinvol is. Voor deze patiëntengroepen voldoet CGM aan de stand van de wetenschap en praktijk wanneer de indicatiestelling en de toepassing van CGM op geprotocolleerde wijze plaatsvindt. Het betreft:

  • 1. 
    kinderen met diabetes type 1;
  • 2. 
    volwassenen met slecht ingesteld diabetes type 1 (ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c (> 8% of > 64 mmol/mol));
  • 3. 
    zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2).

Uitbreiding CGM basispakket in 2017

In 2017 heeft Zorgverzekeraars Nederland de individuele zorgverzekeraars geadviseerd CGM voor nog twee groepen te vergoeden. Te weten:

  • 1. 
    Vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2) met zwangerschaps-wens;
  • 2. 
    Mensen met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/of ongevoeligheid om hypoglykemie waar te nemen (zogeheten «hypo-unawareness»).

kst-29689-1090 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Kinderen tot 18 jaar

CGM wordt door de basisverzekering vergoed voor kinderen met diabetes type 1 tot en met 18 jaar. Kinderen en jongeren met diabetes vormen binnen de gehele populatie van mensen met diabetes een bijzondere doelgroep. Van alle leeftijdsgroepen hebben jongeren de meest problematische diabetesregulatie. Het lukt slechts een klein percentage hun streefwaarden te halen. Dit komt met name in de puberteit door de hormoonhuishouding en door het feit dat de adolescentie vaak gepaard gaat met experimenteren, onregelmatig(er) leven en grote veranderingen. Veel jongeren hebben ook problemen met het accepteren van hun diabetes en met het inpassen van de diabetes zelfzorg door het belastende vingerprikken in hun dagelijks leven.

Vanaf 18 jaar

Met 18 jaar gaan kinderen qua zorg over naar de volwassenzorg en vervalt de oorspronkelijk indicatie (kinderen). In de kwaliteitsstandaard voor optimale en doelmatige inzet van CGM en FGM is door patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars afgesproken dat dit het juiste moment is waarop geëvalueerd wordt of een CGM nog steeds het meest passende hulpmiddel is.

Met de behandelaar wordt vervolgens de verdere behandeling afgesproken.

Als de behandeldoelen met CGM bereikt worden, en er geen doelmatiger behandeling voorhanden is om die doelen te bereiken, kan de patiënt de CGM behouden.

De Minister voor Medische Zorg,

  • T. 
    van Ark

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,29 689, nr. 1090 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.