Brief regering; Benoemingsprocedure nieuw lid van de Toetsingscommissie inzet Bevoegdheden (TIB) - Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 35486 - Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB); Brief regering; Benoemingsprocedure nieuw lid van de Toetsingscommissie inzet Bevoegdheden (TIB)
Document­datum 08-06-2020
Publicatie­datum 11-06-2020
Nummer KST354861
Kenmerk 35486, nr. 1
Commissie(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 486

Voordracht ter vervulling van een vacature voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB)

Nr. 1

BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 juni 2020

De heer ir. J.R. Prins heeft mij verzocht te bevorderen dat aan hem per 1 juni 2020 ontslag wordt verleend als lid van de toetsingscommissie inzet bevoegdheden (TIB). Door het vertrek van de heer Prins is het wenselijk om zo snel mogelijk een nieuw lid voor de TIB te benoemen.

De ontslag- en benoemingsprocedure voor de TIB is geregeld in artikel 33 en hoofdstuk 7 van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). Artikel 99, lid 1, van deze wet geeft aan dat voor de benoeming van de leden van de TIB door de Tweede Kamer der Staten-Generaal per vacature een voordracht wordt gedaan van tenminste drie personen, waaruit de betrokken ministers een keuze maken. Bij haar voordracht slaat de Tweede Kamer zodanig acht als haar dienstig voorkomt op een door de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad der Nederlanden en de Nationale ombudsman gezamenlijk opgemaakte aanbevelingslijst van ten minste drie kandidaten per vacature. De geselecteerde kandidaat wordt door de Kroon benoemd.

Ik heb de vicepresident van de Raad van State verzocht om de benoemingsprocedure op korte termijn te starten en de aanbevelingscommissie bijeen te roepen. Ik verzoek u om een benoemingscommissie samen te stellen, teneinde een nieuw lid van TIB op voordracht van de Tweede Kamer te kunnen benoemen.

De Minister-President,

Minister van Algemene Zaken,

  • M. 
    Rutte

kst-35486-1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 486, nr. 1


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.