Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie) - Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie)

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 35430 - Wijziging begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2020 (Noodpakket banen en economie II) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel 35430 Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie)
Document­datum 06-04-2020
Publicatie­datum 06-04-2020
Kenmerk 35430, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

35430 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie)

nr. Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie) (35430, nr. 00).

De daarop door de minister gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Rog

Adjunct-griffier van de commissie,

Witzke

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Wat is op dit moment de verwachting van het gebruik van de Tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomensverlies Caribisch Nederland?

2

Wat is de huidige stand van de werkloosheid in Caribisch Nederland en wat is de verwachting van de aanvraag van extra uitkeringen de komende tijd?

3

Wat is de reden om ervoor te kiezen bij de doorbetaling alleen uit te gaan van de hoogte van de subsidie, en niet het volledige loon?

4

Aan welke voorwaarden moeten zelfstandig ondernemers voldoen om aanspraak te kunnen maken op de maximale subsidie van 80% van het minimumloon?

5

Op hoeveel aanvragen is het budgettair beslag voor de maatregelen op Caribisch Nederland gebaseerd?

6

Wat zijn precies de voorwaarden voor een uitkering van een ‘gewezen werknemer’ en vallen hier ook werkvormen tussen zelfstandig ondernemers en werknemers onder?

7

Hoeveel gewezen werknemers maken naar verwachting gebruik van de extra uitkering?

8

Hoe hoog is de gemiddelde eigen bijdrage bij gebruik van gastouderopvang?

9

Wat is het gemiddelde verschil tussen de maximum uurprijs en de werkelijke uurprijs bij gastouderopvang?

10

Wat is het gemiddelde verschil tussen de maximum uurprijs en de werkelijke uurprijs bij kinderopvangorganisaties?

11

Klopt het dat gastouderbureaus of kinderopvangorganisaties geen beroep kunnen doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) omdat door de gemaakte afspraken de omzet niet of nauwelijks daalt?

12

Hoe werkt de voorgestelde compensatie als een gastouder zich via een gastouderbureau laat verlonen?

13

Van welke noodmaatregelen kan gebruik worden gemaakt als een gastouder zich via een gastouderbureau laat verlonen?

14

Wie moet het deel tussen de maximum uurprijs en de werkelijke uurprijs vergoeden bij een situatie waarbij een gastouder via een gastouderbureau normaal gezien diensten verricht?

15

Op welke manier kan de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau er achter komen wat per ouder de eigen bijdrage is?

16

Wat is de huidige stand van zaken bij de voedselbanken?

17

Wat is de reden dat er 4 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor voedselbanken in plaats van de gevraagde 9 miljoen euro en is dat tot nu toe voldoende gebleken?

18

Is al bekend hoe de compensatie in de praktijk wordt uitgevoerd, nu de sluiting van de (reguliere) kinderopvang is verlengd tot in ieder geval 28 april en de eigen bijdrage tot en met die datum dient te worden vergoed? Wordt de compensatie overgemaakt aan de kinderopvangorganisaties die deze vervolgens overmaken aan ouders (zoals aangegeven in intentieverklaring van 20 maart 2020)?

19

Hoe gaat u met de voorjaarsvakantie om terzake kinderopvang en de regeling voor vergoeding eigen bijdrage tot en met 28 april, gezien het feit dat de scholen tot en met 28 april dichtgaan en het dan meivakantie is en de scholen dus ook dicht zijn, maar normaalgesproken het dan nog steeds mogelijk is kinderen naar de kinderopvang te brengen als men zelf werkt? Wordt aanvullend ook de voorjaarsvakantie daarbij betrokken?

20

Kunnen de uitvoeringsorganisaties de vraag naar economische ondersteuning ten aanzien van Caribisch Nederland aan?

21

Welke maatregelen worden, naast economische maatregelen, ten aanzien van Caribisch Nederland genomen om de medische voorzieningen op peil te brengen?

22

Op welke wijze wordt, ten aanzien van Caribisch Nederland, voorkomen dat er op grote schaal fraude wordt gepleegd?

23

Hoeveel kinderen van ouders, die geen kinderopvangtoeslag ontvangen, gaan er naar de peuterspeelzaal?

24

Hoeveel zou het kosten als ouders, die geen kinderopvangtoeslag krijgen maar het kind wel naar de peuterspeelzaal gaat, de eigen bijdrage terug zouden krijgen vanuit de Subsidie compensatie eigen bijdrage kinderopvang?

25

Wat is het budgettair beslag van het schrappen van respectievelijk de vermogenstoets op huishoudniveau, de inkomenstoets op huishoudniveau en de kostendelersnorm, voor reguliere bijstandsgerechtigden?

26

Wat zou het budgettair beslag zijn als de volgende groepen ook toegang krijgen tot de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), dus een individueel recht op inkomensondersteuning gedurende drie maanden zonder middelentoets op huishoudniveau, als zij inkomen uit werk verliezen ten opzichte van het gemiddelde inkomen in de periode januari-februari, en minder verdienen dan het sociaal minimum:

  • 1) 
    Uitzendkrachten fase A (Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU)) of 1-2 (Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU));
  • 2) 
    detacheringsovereenkomst fase A of B, 1-3;
  • 3) 
    werknemers met een nulurencontract die minder dan een half jaar in dienst zijn;
  • 4) 
    werknemers met een arbeidscontract voor bepaalde tijd dat niet wordt verlengd;
  • 5) 
    mensen die tijdens hun proeftijd worden ontslagen;
  • 6) 
    mensen die via een pay-roll constructie werken;
  • 7) 
    mensen die via ‘contracting’ werken;
  • 8) 
    platformwerkers?

27

Hoeveel rechten in de Werkloosheidswet (WW) hebben mensen met tijdelijke contracten over het algemeen opgebouwd? Hoe groot is de groep mensen zonder opgebouwde WW-rechten?

28

Wat is het budgettair beslag indien de WW-rechten van iedereen die nu werkloos is of geraakt in de periode april of mei worden verlengd met drie maanden en dit wordt bekostigd uit de algemene middelen?

29

Op basis van welke argumenten en berekeningen is gekozen voor een bedrag van 4 miljoen euro aan extra subsidie aan de Vereniging Voedselbanken Nederland?

30

Hoe staat het met de uitvoering van de motie van het lid Bromet (Kamerstuk 35300-XIV, nr. 21) in het licht van de coronacrisis?

31

Wat gaat u doen om problemen weg te nemen bij ondernemers die niet weten waar ze wel en geen gebruik van kunnen maken bij de gepresenteerde tegemoetkomingen vanuit het noodpakket en bij moeilijkheden bij het aanvragen van informatie en overbelaste websites en afwijzingen zonder mogelijkheid tot een second opinion? Is daar binnen deze Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie rekening mee gehouden?

2

32

Voor welke periode zijn de 450 miljoen euro uitvoeringskosten NOW?

3

33

Is de verwachting dat bij verlenging van het NOW-pakket ook de uitvoeringskosten zullen toenemen? Zo ja, om hoeveel geld gaat dit per uitvoeringsmaand?

3

34

Kunt u de 450 miljoen euro uitsplitsen voor de verschillende organisaties betrokken bij de uitvoering?

3

35

Is er in het aanvullende bedrag van 175 miljoen euro eigen bijdrage rekening gehouden met ouders met een cruciaal beroep die meer dan anders gebruiken maken van de opvang?

6

36

Kunt u aangeven hoeveel procent van de kinderen wordt opgevangen tegen een hoger dan wettelijk tarief?

6

37

Welk gemiddeld en mediaan bedrag wordt er betaald boven de grens van het maximum tarief?

6

38

Welke maatregelen worden er genomen om mensen (waaronder flexwerkers, mensen met een nulurencontract, werknemers in vast en tijdelijk dienstverband) die tussen 1 maart en 17 maart jongstleden aantoonbaar op basis van de coronacrisis zijn ontslagen, maar door de huidige systematiek geen recht hebben op de bijstand en door de zogenaamde wekeneis geen recht hebben op WW maar door de coronacrisis wel in financiële problemen zijn gekomen, tegemoet te komen? Is daar binnen deze Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie rekening mee gehouden?

7

39

Waarom krijgt de Stichting Voedselbanken Nederland maar 4 miljoen euro van de gevraagde 9 miljoen euro? Welke onderbouwing kunt u leveren dat dit bedrag afdoende is?

40

Kunt u een overzicht geven van voedselbanken die niet meer al hun klanten kunnen bedienen?

41

Wilt u de Kamer op de hoogte houden indien er de komende maanden voedselbanken zijn die niet meer al hun klanten kunnen bedienen en zo ja, welke?

41

Waarom krijgt de Stichting Voedselbanken Nederland een incidenteel bedrag, terwijl de verwachting is dat het aantal bezoekers van de voedselbanken door deze crisis helaas zal oplopen?

42

Welke mogelijkheden zijn er om voedselbanken, zeker in deze tijd, altijd bevoorraad te houden en structureel van geld te voorzien?

Totaallijst feitelijke vragen Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020 (Tweede incidentele suppletoire begroting inzake noodpakket banen en economie) (35430-00) 12/12


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.