Brief regering; Effecten corona op inburgering - Integratiebeleid

Deze brief is onder nr. 292 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding en dossier 32824 - Integratiebeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Integratiebeleid; Brief regering; Effecten corona op inburgering
Document­datum 27-03-2020
Publicatie­datum 31-03-2020
Nummer KST32824292
Kenmerk 32824; 25295, nr. 292
Commissie(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

32 824 25 295

Nr. 292

Integratiebeleid

Infectieziektenbestrijding

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 maart 2020

De maatregelen met betrekking tot de aanpak van het coronavirus hebben ook gevolgen voor inburgeringsplichtigen, de circa tweehonderd taalscholen met een keurmerk van Blik op Werk en kandidaten voor het basisexamen inburgering buitenland. In het navolgende informeer ik u over de belangrijkste gevolgen en over de maatregelen om deze gevolgen zoveel als mogelijk op te vangen.

Gevolgen voor inburgeringsplichtigen

Gezien de maatregelen van het kabinet om onderwijsinstellingen te sluiten en de oproep van het kabinet tot sociale terughoudendheid tot en met in ieder geval 6 april ligt het in de rede dat inburgeringsplichtigen geen klassikale inburgeringslessen volgen. Het is van groot belang dat inburgeringsplichtigen doorgaan met het leren van de Nederlandse taal en kennis opdoen over de Nederlandse samenleving. In plaats van klassikale lessen kunnen zij inburgeringsonderwijs via e-learning volgen. Zie het onderwerp gevolgen voor taalscholen onder welke voorwaarden dit kan.

Naast dat inburgeringsplichtigen geen klassikale lessen kunnen volgen, hebben de maatregelen tot gevolg dat zij nu geen examens kunnen afleggen. Sinds 13 maart zijn alle toetslocaties van DUO gesloten. De reeds ingeplande examens (1000 examens per dag) zullen op een later tijdstip opnieuw moeten worden ingepland en afgenomen. De wachttijden zullen hierdoor oplopen.

Door de te verwachten vertraging bij het afleggen van examens heb ik besloten met ingang van 13 maart de inburgeringstermijn voor alle inburgeringsplichtigen met twee maanden te verlengen, zodat inburgeringsplichtigen niet in de knel komen met hun inburgeringstermijn. Afhankelijk van verdere coronamaatregelen kan deze periode van twee maanden worden verlengd. De verlenging van de inburgeringstermijn zal kst-32824-292 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

worden vastgelegd in de Beleidsregel verlenging inburgeringstermijnen bij geen verwijt.

Gevolgen voor het basisexamen inburgering buitenland

Het basisexamen inburgering en de naturalisatietoets buitenland worden sinds 18 maart niet meer op de ambassades afgenomen. Ook worden er geen nieuwe afspraken ingepland. Betrokkenen zullen worden geïnformeerd wanneer de examens weer worden opgestart. Ondertussen kan zelfstudie thuis doorgaan. Er is een gratis e-learning oefenprogramma en het lesmateriaal kan gratis gedownload of besteld worden.

Gevolgen voor taalscholen

Nu ook taalscholen geen klassikale inburgeringslessen aanbieden pleiten de NRTO, de MBO raad, OVAL en BV NT2 voor het toestaan aan taalscholen om inburgeringsonderwijs via e-learning aan te bieden aan inburgeringsplichtigen. Door het digitaal aanbieden van inburgeringslessen via e-learning in plaats van klassikaal onderwijs kan de continuïteit van het leerproces van inburgeringsplichtigen worden geborgd.

Daarnaast wordt voorkomen dat taalscholen en docenten zonder inkomsten komen te zitten.

E-learning is reeds toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Taalscholen kunnen klassikale inburgeringscursusuren omzetten in e-learning mits de inburgeringsplichtige daarmee instemt. Dit moet worden gemeld bij Blik op Werk. De taalschool moet daarnaast voor ieder opleidingsniveau voldoen aan de norm voor het slagingspercentage zoals opgenomen in de handleiding van Blik op Werk.

Tevens is het reguliere toezicht van Blik op Werk van toepassing op het e-learningaanbod. Taalscholen moeten aantonen dat het onderwijs daadwerkelijk is gegeven en dit gebeurt door:

  • • 
    het overleggen van de (digitaal) ondertekende contractverklaring bij aanvang van de cursus gecombineerd met;
  • • 
    het maken van een screenshot van activiteit binnen e-learning (digitale omgeving) of een virtual classroom;
  • • 
    het maken van een screenshot van een conference call of van een groepsgesprek met de deelnemers op Skype.

De lessen e-learning mogen worden betaald uit de DUO-lening en kunnen door taalscholen worden gefactureerd bij DUO. Het blijft niet toegestaan om e-learningtrajecten aan te bieden aan analfabeten. Daarnaast tellen uren die via e-learning aangeboden worden niet mee voor de ontheffing of in de 64-uurs verklaring voor ONA. E-learning moet gericht zijn op het behalen van het inburgeringsdiploma met zo veel als mogelijk interactie tussen de inburgeringsplichtige en de docent die de e-learning verzorgt. Door e-learning onder deze voorwaarden toe te staan, wordt voorkomen dat malafide taalscholen misbruik maken van publieke gelden en inburgeringsplichtigen.

Ik begrijp dat er onder taalscholen over deze mogelijkheden tot e-learning veel onduidelijkheid bestaat. Ik heb samen met de vertegenwoordigers van taalscholen een servicedocument opgesteld over de mogelijkheden van e-learning, dat taalscholen meer houvast biedt en hen goed informeert over wat er kan en mag.

Het kabinet heeft diverse generieke maatregelen getroffen om ondernemers die in financiële problemen komen, te ondersteunen. Naar verwachting zullen deze maatregelen ook soelaas bieden voor de aanbieders van inburgeringscursussen.

Veranderopgave inburgering

De impact van het coronavirus op de lange termijn laat zich nu lastig voorspellen. Zo ook voor wat betreft het tijdpad van het nieuwe inburge-ringsstelsel. In mijn brief van 23 maart jl. heb ik aangegeven dat de nieuwe Wet inburgering een half jaar later ingevoerd wordt, namelijk per 1 juli 2021. Vooralsnog hou ik vast aan mijn ambitie om deze wet zo snel als mogelijk in te voeren.

Mochten nieuwe/aanvullende maatregelen aan de orde zijn in verband met het coronavirus voor de inburgeringsplichtigen, taalscholen of kandidaten voor het basisexamen inburgering buitenland of als het tijdpad voor de nieuwe Wet inburgering hierdoor onder druk komt te staan dan zal ik uw Kamer daarover informeren.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • W. 
    Koolmees

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 824, nr. 292 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.