Brief regering; COVID-19 nieuwe aanvullende maatregelen - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 175 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; COVID-19 nieuwe aanvullende maatregelen
Document­datum 15-03-2020
Publicatie­datum 20-03-2020
Nummer KST25295175
Kenmerk 25295, nr. 175
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 175    BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR MEDISCHE ZORG, VAN

ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP, VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA EN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 maart 2020

De ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe coronavirus volgen elkaar in hoog tempo op, ook in de landen om ons heen. Het kabinet heeft vandaag in een ministeriële commissie crisisbeheersing (MCCB) besloten tot aanvullende maatregelen. In deze brief informeren wij u namens het kabinet over de aanvullende stappen die wij genoodzaakt zijn te nemen om de COVID-19 uitbraak te bestrijden.

Zoals we steeds doen, baseren we onze aanpak van de corona-uitbraak op het advies van onze medische experts. Zoals we dat hebben georganiseerd onder leiding van het Outbreak Management Team en het RIVM.

Scholen en kinderopvangcentra gesloten tot 6 april

Het kabinet heeft besloten dat er tot en met 6 april geen les wordt gegeven in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en dat de reguliere kinderopvang wordt gestaakt. De eerder aangekondigde maatregelen voor hogescholen en universiteiten blijven ook van kracht tot en met 6 april. Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen die Nederland draaiende houden tijdens de COVID-19 crisis, zoals de zorg, politie, openbaar vervoer, brandweer, onderwijs en kinderopvang is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken1. Deze opvang is zonder extra kosten.

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat steeds meer scholen er niet in slagen om hun school fysiek open te houden. Dit komt omdat ze te maken hebben met onderwijspersoneel en kinderen die preventief thuis

1 Zie voor de volledige lijst cruciale beroepen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen kst-25295-175 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

zijn of ziek zijn. Ook maken onderwijspersoneel en ouders zich zorgen. Dit vraagt nu om duidelijke keuzes.

Samen met de betrokken onderwijsorganisaties en kinderopvangorganisaties is afgesproken dat docenten en pedagogisch medewerkers die niet ziek zijn wel naar hun school en opvanglocatie gaan. Zodat ze ingezet kunnen worden voor begeleiding van schoolgaande kinderen van ouders die werken in cruciale sectoren. Daarnaast gaan onderwijsorganisaties aan de slag om het onderwijs op afstand te organiseren voor kinderen die thuis zitten en geven de scholen prioriteit aan het onderwijs aan eindexamenleerlingen in het vo en mbo. De komende dagen wordt dit verder uitgewerkt in samenspraak met de kinderopvang.

We realiseren ons dat we veel van leraren, schoolleiders en medewerkers in de kinderopvang vragen en willen onze complimenten overbrengen aan iedereen die zich hiervoor inzet. We kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen leven en zijn in goed overleg met de vertegenwoordigers uit het onderwijs en de kinderopvang om ouders, leerlingen en de mensen die werken in het onderwijs en de kinderopvang snel meer duidelijkheid kunnen geven.

Verlengen bestaande maatregelen tot en met 6 april en aanvullende maatregelen

We verlengen alle bestaande maatregelen waarover wij de Kamer op 12 maart jl geïnformeerd hebben met een week, dat wil zeggen dat deze tot en met 6 april van kracht zijn.

Aanvullend komen we met nieuwe maatregelen:

  • Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18.00 uur vandaag de deuren en blijven tot en met 6 april gesloten.
  • Dit geldt ook voor sport- en fitnessclubs, sauna's, seksinrichtingen en coffeeshops.

We vragen alle Nederlanders bovendien om waar mogelijk gepaste afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. U kunt als richtlijn ongeveer 1,5 meter afstand hanteren.

Tot slot

Het kabinet spreekt zijn grote waardering uit voor alle mensen die dag in dag uit keihard werken om overal waar nodig zorg te verlenen. Of dat nu in het ziekenhuis is, bij mensen thuis of ergens anders. Dank ook aan andere mensen in vitale processen die Nederland draaiende houden. Ten slotte roepen wij alle Nederlanders op om op elkaar te blijven letten.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • T. 
    van Ark

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 25 295, nr. 175 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.