Brief regering; Stopzetten bevolkingsonderzoeken kanker in verband met Covid-19 - Preventief gezondheidsbeleid

Deze brief is onder nr. 475 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding en dossier 32793 - Preventief gezondheidsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Preventief gezondheidsbeleid; Brief regering; Stopzetten bevolkingsonderzoeken kanker in verband met Covid-19
Document­datum 16-03-2020
Publicatie­datum 18-03-2020
Nummer KST32793475
Kenmerk 32793, nr. 475
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

32 793 25 295

Nr. 475

Preventief gezondheidsbeleid Infectieziektenbestrijding

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 maart 2020

Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zal de beschikbare zorg in Nederland de komende periode naar verwachting zeer sterk onder druk komen te staan. Om die reden heb ik besloten om de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop te zetten.

De bevolkingsonderzoeken naar kanker leveren belangrijke gezondheids-winst op voor veel Nederlanders. Als kanker eerder wordt opgespoord heeft de patiënt een betere prognose. Dit geldt echter alleen als mensen met een afwijkend resultaat vanuit het bevolkingsonderzoek kunnen rekenen op spoedige vervolgbehandeling. Op 12 maart informeerde de Minister van Medische Zorg en Sport uw kamer over de nieuwe maatregelen die het Kabinet neemt met het oog op de COVID-19 uitbraak (Kamerstuk 25 295, nr. 124). Een van deze maatregelen was de oproep aan alle ziekenhuizen om voorbereidingen te treffen voor de zorg van patiënten met COVID-19, onder andere door de noodzaak van poliklinieken te beschouwen.

Zorgprofessionals roepen om deze reden op om tijdelijk geen bevolkingsonderzoek naar kanker uit te voeren om de toestroom van nieuwe patiënten vanuit de bevolkingsonderzoeken te verminderen. Ik zie deze noodzaak ook en heb daarom het RIVM gevraagd om met de screenings-organisaties te zorgen dat de bevolkingsonderzoeken vanaf heden tijdelijk worden stopgezet. Deze maatregel geldt voor heel Nederland tot en met in ieder geval 6 april. Daarbij hecht ik er wel aan dat de stopzetting zorgvuldig gebeurt met aandacht voor goede communicatie richting de deelnemers en een zorgvuldige afhandeling van die cliënten die in de laatste weken hebben deelgenomen. Daarnaast vraag ik de screeningsor-ganisaties om eventuele personeel en voorraden die inzetbaar zijn in de aanpak van COVID-19 hiervoor ter beschikking te stellen.

kst-32793-475 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker die wij in Nederland hanteren, zijn bedoeld om alle mensen vanaf een bepaalde leeftijd een met regelmaat terugkerend controlemoment aan te bieden. Voor mensen die gezondheidsklachten of zorgen hebben, geldt altijd dat ze niet moeten wachten op een screeningsonderzoek maar contact op moeten nemen met hun huisarts.

Met het RIVM en de screeningsorganisaties hoop ik dat de bevolkingsonderzoeken naar kanker zo snel mogelijk weer van start kunnen gaan. Wanneer dat het geval is zal ik uw Kamer daarover informeren. In elk geval zal ik uw Kamer uiterlijk medio april nader informeren over de stand van zaken.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

P Blokhuis

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 793, nr. 475 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.