Amendement Stoffer over een uitzondering bij hoofdzakelijk gebruik als stikstofhoudende grondstof - Wijziging van de Gaswet betreffende het beperken van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers

Dit amendement i is onder nr. 9 toegevoegd aan wetsvoorstel 35328 - Wijziging van de Gaswet betreffende het beperken van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Gaswet betreffende het beperken van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers; Amendement; Amendement van het lid Stoffer over een uitzondering bij hoofdzakelijk gebruik als stikstofhoudende grondstof
Document­datum 10-03-2020
Publicatie­datum 10-03-2020
Nummer KST353289
Kenmerk 35328, nr. 9
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 328

Wijziging van de Gaswet betreffende het beperken van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers

Nr. 9

AMENDEMENT VAN HET LID STOFFER

Ontvangen 10 maart 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, komt het voorgestelde artikel 10h te luiden:

Artikel 10h (uitzondering verbodsbepalingen)

  • 1. 
    De artikelen 10f en 10g zijn niet van toepassing op:
  • a. 
    een netbeheerder;
  • b. 
    een gasopslagbedrijf; of
  • c. 
    een afnemer die ten minste 90% van het laagcalorisch gas gebruikt als stikstofhoudende grondstof.
  • 2. 
    Bij algemene maatregel van bestuur kunnen aanvullende voorwaarden gesteld worden aan de uitzondering, bedoeld in het eerste lid, onderdeel c.

Toelichting

Van de negen afnemers van Groningen-gas die meer dan 100 miljoen m3 onttrekken via hun aansluiting, gebruiken de meeste bedrijven het gas als brandstof. Een enkel bedrijf gebruikt het gas hoofdzakelijk als grondstof, zowel de koolwaterstof- als de stikstofcomponent. Voor omschakeling naar hoogcalorisch gas zijn bij gebruik van de stikstofcomponent als grondstof relatief veel hogere en additionele investeringen nodig dan bij gebruik als brandstof of alleen van de koolwaterstofcom-ponent als grondstof. Bij installaties waar tevens gebruik gemaakt wordt van de stikstofcomponent in het gas treedt bij overschakeling op hoogcalorisch gas bovendien verlies van energie-efficiëntie op met een grotere CO2-uitstoot en hogere operationele kosten. Bij gebruik van het gas als brandstof of bij gebruik van de koolwaterstofcomponent als grondstof is dat niet het geval. Concreet betekent de omschakeling voor deze bedrijven een teruggang op de EU-ETS benchmark en per saldo meer CO2 emissie, hetgeen strijdig is met de klimaatambities. Daarbij komt dat Gasunie Transport Services heeft aangegeven dat er binnen

kst-35328-9 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

afzienbare termijn voldoende stikstofhoudend pseudo-Groningengas beschikbaar is en dat het verbod voor grote afnemers derhalve zelfs een heroverweging verdient.

Alles afwegende, stelt de indiener voor om de enkele afnemer die het laagcalorisch gas hoofdzakelijk gebruikt als stikstofhoudende grondstof vrij te stellen van het genoemde verbod. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen nadere voorwaarden gesteld worden, zoals afnamebeper-kingen indien onvoldoende pseudo-Groningengas beschikbaar is, zoals in extreem koude winters, in geval van onvoorziene calamiteiten, of onverhoopte vertraging van het gereedkomen van de stikstoffabriek.

Stoffer

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 328, nr. 9 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.