Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het NRC-artikel ‘Mediatoezichthouder in de fout met aanbestedingen' van 16 januari 2020 - Toekomst mediabeleid

Deze brief is onder nr. 184 toegevoegd aan dossier 32827 - Toekomst mediabeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomst mediabeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het NRC-artikel ‘Mediatoezichthouder in de fout met aanbestedingen' van 16 januari 2020
Document­datum 03-03-2020
Publicatie­datum 06-03-2020
Nummer KST32827184
Kenmerk 32827, nr. 184
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

32 827

Toekomst mediabeleid

Nr. 184    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET

ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 maart 2020

Op 16 januari 2020 heeft de vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mij schriftelijk benaderd naar aanleiding van het NRC-artikel «Mediatoezichthouder in de fout met aanbestedingen» dat op 16 januari jl. is gepubliceerd.1 Uw Kamer heeft mij gevraagd om een reactie te geven op dit artikel. Met deze brief geef ik gehoor aan dit verzoek.

Ik heb kennis genomen van het onderhavige artikel van het NRC. Hierin stelt het NRC dat het Commissariaat voor de Media (hierna: het Commissariaat) de afgelopen 5 jaar in een aantal gevallen in de gevolgde aanbestedingsprocedures heeft afgeweken van de aanbestedingsregel om 3 offertes op te vragen bij bedragen die de 50.000 euro overstijgen, en waarbij een deugdelijke motivering ontbrak of onvindbaar was.

Er is rond het Commissariaat een situatie ontstaan die extra aandacht en inspanningen vergt van zowel het Commissariaat als het ministerie. Zoals bekend ben ik daarmee vorig jaar al aan het werk gegaan. Zie hierover onder meer mijn brief van 4 september 2019 aan uw Kamer.2 Daarin treft u een groot aantal maatregelen aan. Maatregelen die beogen meer transparantie te krijgen met betrekking tot doeltreffendheid en doelmatigheid van het Commissariaat en nader te kijken naar de governance van het Commissariaat. Hiermee samenhangend werk ik ook aan de aanpassing van de arbeidsvoorwaardenregeling voor leden van het Commissariaat.

In het verslag van de vijfjaarlijkse zbo-evaluatie naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het functioneren van het Commissariaat, was reeds

1    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/15/commissariaat-van-de-media-al-jaren-in-de-fout-met-aanbestedingen-a3987040

2    Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 229

kst-32827-184 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

het hoge aandeel aan inkoopkosten aangestipt.3 Naar aanleiding van dit onderzoek wordt met hoge prioriteit ingezet op het krijgen van meer inzicht in de eigen doelmatigheid bij het Commissariaat. Daar hoort bij dat er meer inzicht en transparantie komt in en over de verschillende componenten van eigen bedrijfsvoering, waaronder inkoop. Zo kan binnen het Commissariaat gerichter worden gestuurd op het realiseren van een grotere doelmatigheid, en kan het gesprek over doelmatigheid en nut en noodzaak van de uitgaven tussen het Commissariaat en mijn departement beter worden gevoerd.

Uiteraard vind ik dat aanbestedende diensten zich dienen te houden aan de geldende aanbestedingsregels. Het Commissariaat heeft, naar aanleiding van het WOB-verzoek van het NRC dat heeft geleid tot het aangehaalde artikel, het belang van de consequente toepassing van de aanbestedingsregels en onderbouwing bij afwijking daarvan intern onder de aandacht gebracht en op de agenda geplaatst. In aanvulling hierop zal ik de ADR vragen om in ieder geval komend jaar mee te kijken op de jaarrekening van het Commissariaat door een review uit te voeren op de accountantscontrole. Op deze wijze span ik mij samen met het Commissariaat in om te voorkomen dat een dergelijke situatie nogmaals voorvalt.

Tot slot lijkt het mij goed om nu vooral vooruit te kijken. Naast de genoemde maatregelen hoort daar ook de recente benoeming van de interim--voorzitter bij, die hard aan de slag is om de verbeterpunten op te pakken. De voortgang van de benoemde maatregelen wordt besproken en gemonitord in het reguliere overleg tussen OCW en het Commissariaat. Het onderzoek naar de governance van het Commissariaat heb ik laten uitvoeren door ABDTOPConsult en verwacht ik samen met een beleidsreactie in april aan uw Kamer toe te zenden. Samen met het Commissariaat werk ik graag aan een toezichthouder voor het mediaveld die ook in de toekomst relevant blijft.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

3 Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 171

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 827, nr. 184 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.