Brief regering; Reactie op de motie Van Meenen over ontschotten van de middelen voor onderwijs, ondersteuning en zorgen (31497-352) en de motie Westerveld/Kwint over voor langere tijd afgeven van een beschikking voor regulier onderwijs aan een gehandicapt kind (31497-349) - Passend onderwijs

Deze brief is onder nr. 356 toegevoegd aan dossier 24170 - Gehandicaptenbeleid en dossier 31497 - Passend onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Passend onderwijs; Brief regering; Reactie op de motie van het lid Van Meenen over ontschotten van de middelen voor onderwijs, ondersteuning en zorgen (Kamerstuk 31497-352) en de motie van de leden Westerveld en Kwint over voor langere tijd afgeven van een beschikking voor regulier onderwijs aan een gehandicapt kind (Kamerstuk 31497-349)
Document­datum 28-02-2020
Publicatie­datum 02-03-2020
Nummer KST31497356
Kenmerk 31497; 24170, nr. 356
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

31 497 24 170

Nr. 356

Passend onderwijs Gehandicaptenbeleid

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 28 februari 2020

Tijdens het Verslag Algemeen Overleg onderwijs en zorg op 19 februari jongstleden is een tweetal moties ingediend waarop Minister Slob u mijn schriftelijke reactie heeft toegezegd.

De leden Westerveld en Kwint vragen of het mogelijk is om te onderzoeken of een beschikking vanuit de Jeugdwet voor een langere tijd dan een half jaar kan worden afgegeven voor kinderen met een handicap in het reguliere onderwijs (Kamerstuk 31 497, nr. 349). Ik kan u informeren dat hier in 2019 onderzoek naar is gedaan door onderzoeksbureau Significant, mede in opvolging van de gewijzigde motie van het lid Bergkamp c.s.1 over kortdurende beschikkingen.2 Hieruit blijkt dat de wettelijke ruimte om meerjarig te beschikken weinig wordt gebruikt door gemeenten. Mijn uitgangspunt is dat de duur van de beschikking moet aansluiten op de specifieke situatie van de aanvrager. In dit geval dus een meerjarige beschikking omdat het gaat om een kleine groep kinderen met een levenslange ondersteuningsvraag. Samen met cliëntorganisaties wordt nu gewerkt aan een integraal afwegingskader voor gemeenten en cliënten wanneer er sprake is van een levensbrede en levenslange beperking. Dit afwegingskader moet lokale teams handvatten geven, bijvoorbeeld voor de afweging rond beschikkingsduur. In dit afwegingskader zal expliciete aandacht komen voor kinderen met levenslange ondersteuningsvragen en de verbinding met onderwijs. Gezien het bovenstaande ontraad ik deze motie.

De voorgestelde motie van het lid Van Meenen (Kamerstuk 31 497, nr. 352) verzoekt om de middelen voor onderwijs en voor ondersteuning en zorg in onderwijs te ontschotten. Als hiermee bedoeld wordt de financiering van onderwijs én die van zorg en ondersteuning tijdens onderwijstijd,

1    Kamerstuk 24 170, nr. 188

2    «Levenslange en levensbrede zorg- en ondersteuningsvragen van jeugdigen en jongvolwassen» Rapportage met knelpunten en oplossingsrichtingen (2019). Significant Public.

kst-31497-356 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

vanuit één centraal loket direct aan de scholen te verstrekken, ontraad ik deze motie. In onze brief van 30 oktober 20193 hebben Minister Slob en ik u geïnformeerd over de uitwerking van de afspraak in het regeerakkoord om «te bezien hoe de zorg voor leerlingen binnen een beperkt aantal onderwijsinstellingen met complexere casuïstiek direct uit de middelen voor zorg in onderwijstijd kan worden gefinancierd». Stapsgewijs werken wij toe naar een structurele oplossing daarvoor: één collectieve financiering van zorg in onderwijstijd. Deze collectieve financiering voor zorg in onderwijstijd wordt aanvullend op de financiering die de school ontvangt vanuit het samenwerkings-verband passend onderwijs om het onderwijs en onderwijsondersteuning te organiseren. De middelen hiervoor zullen onder andere uit het pgb moeten komen dat ouders nu tot hun beschikking hebben, en waar nu op individueel niveau afspraken over gemaakt worden. De onderbouwing van de budgetten luistert daarom erg nauw, en het kost tijd om in kaart te brengen welke budgetten er nodig zijn en hoe dit zorgvuldig georganiseerd kan worden.

Minister Slob en ik zijn ons bewust van het belang om voor scholen, leerlingen en hun ouders op korte termijn de afstemmingsproblemen te verlichten. Daarom hebben wij besloten een aantal tussenstappen te nemen. Deze betreffen het ophogen van de Regeling bijzondere bekostiging voor leerlingen met een ernstige meervoudige beperking, scholen helpen met zorgarrangeurs en het inrichten van pilots met collectieve financiering. Hiermee willen we scholen en ouders in de tussentijd helpen én informatie uit de praktijk ophalen om toe te werken naar een collectieve financiering van zorg tijdens onderwijstijd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

3 Kamerstukken 31 497 en 31 839, nr. 334

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 497, nr. 356 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.