Brief van de minister van Financiën met een verzoek tot afzonderlijke behandeling van drie wetsvoorstellen met betrekking tot de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering - Wijziging van de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enkele andere wetten in verband met de registratie van uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten ter implementatie van de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn (Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten)

Deze brief is onder nr. D toegevoegd aan wetsvoorstel 35179 - Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten i, wetsvoorstel 35238 - Wet verwijzingsportaal bankgegevens i en wetsvoorstel 35245 - Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enkele andere wetten in verband met de registratie van uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten ter implementatie van de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn (Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten); Brief van de minister van Financiën met een verzoek tot afzonderlijke behandeling van drie wetsvoorstellen met betrekking tot de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering
Document­datum 25-02-2020
Publicatie­datum 25-02-2020
Nummer KST35179D
Kenmerk 35179; 35238; 35245, nr. D
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 179

35 238

35 245

D1

Wijziging van de Handelsregisterwet 2007, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en enkele andere wetten in verband met de registratie van uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten ter implementatie van de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn (Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten)

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het via een centraal elektronisch systeem geautomatiseerd ontsluiten van identificerende gegevens alsmede enkele andere gegevens door banken en andere betaaldienstverleners (Wet verwijzingsportaal bankgegevens)

Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet toezicht trustkantoren 2018 in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2018/843 i van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 tot wijziging van richtlijn (EU) 2015/849 i inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering, en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/138/EG i en 2013/36 i/EU (PbEU 2018, L 156) (Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 februari 2020

1 Letter D heeft alleen betrekking op wetsvoorstel 35 179.

kst-35179-D ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Bij uw Kamer zijn drie wetsvoorstellen aanhangig ten behoeve van het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor witwassen en financieren van terrorisme: de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn, de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten en de Wet verwijzingsportaal bankgegevens.

De drie wetsvoorstellen betreffen alle implementatie van de wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. Voor de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn en de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten geldt een implementatiedatum van 10 januari 2020. De wetsvoorstellen zijn, na aanvaarding in de Tweede Kamer, in december van het afgelopen jaar bij uw Kamer aanhangig gemaakt. Inmiddels zijn de schriftelijke vragen van uw Kamer over de eerste twee voornoemde implementatie-wetten beantwoord. De vaste commissie voor Financiën uit uw Kamer heeft op 18 februari jl. besloten dat zij nader onderzoek nodig acht. Bij de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn zullen nadere schriftelijke vragen worden gesteld en bij de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten wordt overwogen om voorlichting bij de Raad van State te vragen.

De aanpak van witwassen en terrorismefinanciering is een prioriteit van dit kabinet. Nederland is door de Europese Commissie in gebreke gesteld voor te late implementatie van de wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn. Uiteraard met inachtneming van een zorgvuldige behandeling wil ik uw Kamer vragen om een voortvarende behandeling van de wetsvoorstellen. Ik geef uw Kamer daarbij in overweging de behandeling van de wetsvoorstellen niet langer gezamenlijk te behandelen maar afzonderlijk voort te zetten. Zo kan voor een deel van de wetgeving sneller aan de Europese implementatieverplichting worden voldaan.

Ik zal mij inzetten voor een zo spoedig mogelijke beantwoording van de nadere schriftelijke vragen die zullen worden gesteld over de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn. Met betrekking tot de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten ben ik, indien door uw Kamer gewenst, bereid te voorzien in ondersteuning op welke manier dan ook bij een eventueel verzoek om voorlichting bij de Raad van State. Voorts geef ik uw Kamer in overweging om bij de Raad van State aan te dringen op een voorspoedige behandeling van het verzoek om voorlichting indien uw Kamer daartoe over gaat.

De Minister van Financiën,

mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid,

mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

W.B. Hoekstra

Eerste Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 179, D 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.