Brief regering; Beleidsreactie rapport "Financiële positie en ontwikkeling van de kleinere regionale opleidingscentra en de vakinstellingen" - Financiële positie van publiek bekostigde onderwijsinstellingen

Deze brief is onder nr. 117 toegevoegd aan dossier 33495 - Financiële positie van publiek bekostigde onderwijsinstellingen.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Financiële positie van publiek bekostigde onderwijsinstellingen; Brief regering; Beleidsreactie rapport "Financiële positie en ontwikkeling van de kleinere regionale opleidingscentra en de vakinstellingen"
Document­datum 21-02-2020
Publicatie­datum 25-02-2020
Nummer KST33495117
Kenmerk 33495, nr. 117
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

33 495

Financiële positie van publiek bekostigde onderwijsinstellingen

Nr. 117

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 februari 2020

Bijgaand bied ik u het rapport «Financiële positie en ontwikkeling van de kleinere regionale opleidingscentra en de vakinstellingen» aan1. In het rapport kijkt de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie) naar de huidige en verwachte financiële ontwikkeling van de kleinere roc's en vakinstellingen en de mogelijke effecten op de kwaliteit van het onderwijs.

De inspectie constateert dat de financiële positie van de onderzochte instellingen momenteel gezond is. Ook is de onderwijskwaliteit bij de kleinere instellingen niet wezenlijk anders dan bij de grotere instellingen in het mbo. Er spelen op dit moment geen problemen die het voortbestaan van de instellingen bedreigen. Kengetallen als liquiditeit en solvabiliteit liggen zelfs iets boven het niveau van de sector mbo als geheel, waarbij de vakinstellingen gemiddeld iets beter scoren dan de kleinere roc's. Wel kan de financiële positie van vooral de kleinere roc's onder druk komen te staan als de daling van de studentenaantallen doorzet. De inspectie constateert dat de ontwikkelingen rond de dalende studentenaantallen de onderzochte instellingen zullen gaan dwingen tot meer samenwerking. Uit de gesprekken van de inspectie met de instellingen blijkt dat het merendeel daar ook al van overtuigd is en verdere samenwerking op termijn verwacht.

De uitdagingen die de inspectie schetst voor de kleinere roc's en vakinstellingen zijn herkenbaar. Dalende studententaantallen behoort tot één van de grootste uitdagingen van de mbo-sector voor de komende periode. In het bestuursakkoord mbo 2018-2022 zijn daarom afspraken gemaakt om dalende studentenaantallen het hoofd te bieden.2 Afgesproken is dat instellingen inzetten op samenwerking in de regio en toewerken naar een

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

2    Kamerstuk 31 524, nr. 351.

kst-33495-117 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

aanscherping van hun opleidingsaanbod. Dit draagt bij aan de toekomst-bestendigheid van het onderwijsaanbod.1

Om deze samenwerking te bevorderen werk ik momenteel voorstellen uit om de regelgeving wat betreft bestuurlijke samenwerking binnen het mbo en met het voortgezet onderwijs te verduidelijken en te vereenvoudigen. Het wetsvoorstel maakt het bijvoorbeeld mogelijk te fuseren - met de bijkomende (schaal)voordelen - met behoud van de eigenheid van de fuserende instellingen.2 Dit houdt in dat de afzonderlijke instellingen ook na fusie herkenbaar blijven. Ik ben voornemens om deze voorstellen in het najaar aan uw Kamer voor te leggen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 33 495, nr. 117 2

1

   Zie ook Kamerstuk 31 511, nr. 38.

2

   Zie ook Kamerstuk 34 284, nr. 14.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.