Brief regering; Herstelwerkzaamheden aan de stuw Linne - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020

Deze brief is onder nr. 76 toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 A - Vaststelling begroting Infrastructuurfonds 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020; Brief regering; Herstelwerkzaamheden aan de stuw Linne
Document­datum 14-02-2020
Publicatie­datum 20-02-2020
Nummer KST35300A76
Kenmerk 35300 A, nr. 76
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 A

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020

Nr. 76

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 februari 2020

Op dinsdag 11 februari heb ik u geïnformeerd over het incident bij de stuw bij Linne en u de stand van zaken van dat moment gemeld (Kamerstuk 35 300 A, nr. 75). Met deze brief informeer ik u over de ontwikkelingen van de afgelopen dagen en de lopende activiteiten om de stuw veilig te stellen.

Huidige situatie

Op dit moment is de stuw stabiel. Dat gebeurt onder meer door de druk van het water aan beide kanten van de stuw te regelen met de stuw Roermond. Deze stuw ligt als eerste benedenstrooms van Linne en regelt het waterpeil tussen Linne en Roermond. De verwachting is dat we de stuw onder de huidige omstandigheden voor een periode van twee weken stabiel kunnen houden. Ook de scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder door de aanvaring, zij maken gebruik van de naburige sluis. Rijkswaterstaat blijft de situatie continu monitoren.

Herstelmaatregelen

Na de aanvaring van de stuw is Rijkswaterstaat direct gestart met het ontwikkelen van scenario's voor zekerstelling en herstel. Wanneer het hoogwater afneemt, neemt de druk op de stuw toe. Om die reden en om inspecties uit te kunnen voeren naar de exacte schade en daarna de stuw te kunnen herstellen, heeft Rijkswaterstaat besloten om een tijdelijke dam rond het beschadigde deel van de stuw aan te leggen. Deze werkzaamheden gaan aanstaande maandag van start. Zodra er meer duidelijkheid is over het vervolg, zal ik uw Kamer nader informeren.

kst-35300-A-76 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Risico's

Mocht het water in de tussentijd onverhoopt toch door de stuw breken, dan heeft dit een stijging in de waterstand benedenstrooms tot gevolg en een daling bovenstrooms. Deze waterstandsverandering zal eerst een piek hebben en daarna stabiliseren. Dit zal impact hebben op de directe omgeving en de scheepvaart. Vandaag zijn daarom een aantal belangrijke stakeholders uitgenodigd om hen bij te praten over de huidige situatie en de beheersmaatregelen.

Tot slot

Ondanks het feit dat er nu geen directe gevolgen zijn voor de omgeving en de scheepvaart, blijft Rijkswaterstaat de situatie nauwgezet in de gaten houden, in het bijzonder het aankomende weekend wanneer opnieuw storm wordt verwacht.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 A, nr. 76 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.