Brief regering; Reactie op de motie De Groot over een risico-inventarisatie omtrent arbeidsomstandigheden van controleurs en werknemers van slachterijen (33835-150) - Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Deze brief is onder nr. 154 toegevoegd aan dossier 33835 - Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA); Brief regering; Reactie op de motie van het lid De Groot over een risico-inventarisatie omtrent arbeidsomstandigheden van controleurs en werknemers van slachterijen (Kamerstuk 33835-150)
Document­datum 18-02-2020
Publicatie­datum 18-02-2020
Nummer KST33835154
Kenmerk 33835, nr. 154
Commissie(s) Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

33 835

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Nr. 154

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 februari 2020

Hierbij ontvangt uw Kamer, zoals toegezegd tijdens het plenaire debat NVWA 13 februari jl. (Handelingen II 2019/20, nr. 54), mijn reactie op de motie van de heer de Groot (D66) inzake de arbeidsomstandigheden in de slachthuizen (Kamerstuk 33 835, nr. 150) en op de openstaande vraag van mevrouw Lodders (VVD).

Motie arbeidsomstandigheden

Overeenkomstig de Arbeidsomstandighedenwet is de werkgever, in samenspraak met de werknemers, verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers. De werkgever moet daartoe een beleid voeren, dat onder meer een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), opleiding en voorlichting omvat. Dat geldt ook voor werkgevers van de slachthuizen. Een plan van aanpak met maatregelen voor de geïnventariseerde risico's is een verplicht onderdeel van de RI&E.

De NVWA is, als werkgever van inspecteurs en dierenartsen, verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van die werknemers. De NVWA actualiseert momenteel de RI&E voor risico's die het uitvoeren van toezicht voor deze NVWA medewerkers met zich brengt, inclusief een plan van aanpak. Aan dat deel van het verzoek in de motie wat betreft een RI&E wordt reeds uitvoering gegeven.

De Inspectie SZW spreekt in voorkomende gevallen de werkgever aan op diens verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving op basis van een RI&E.

Het tweede verzoek in de motie, waarin gelezen kan worden dat de regering die verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden van de werkgever zou overnemen of invullen, is niet overeenkomstig de

kst-33835-154 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

wettelijke vastgelegde verantwoordelijkheidsverdeling in Nederland. Als ik de motie echter zo mag uitleggen dat ik via de staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het verzoek laat overbrengen aan de Inspectie SZW om bij de bepaling van haar programmering klachten en meldingen over de arbeidsomstandigheden in slachthuizen te betrekken, dan laat ik het oordeel over deze motie aan uw Kamer.

Gebruik camerabeelden

Mevrouw Lodders stelde een vraag over de beschikbare capaciteit voor het uitlezen van camerabeelden bij de NVWA. In het jaarplan 2020 heeft de NVWA nu 2.200 uur beschikbaar voor het uitlezen van camerabeelden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 33 835, nr. 154 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.