Brief regering; Schade aan stuw in Linne door storm - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020

Deze brief is onder nr. 75 toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 A - Vaststelling begroting Infrastructuurfonds 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020; Brief regering; Schade aan stuw in Linne door storm
Document­datum 11-02-2020
Publicatie­datum 17-02-2020
Nummer KST35300A75
Kenmerk 35300 A, nr. 75
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 A

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2020

Nr. 75

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 februari 2020

Op maandagochtend 10 februari 2020 zijn 2 lege duwbakken tegen de stuw bij Linne gedreven. De bakken zijn door de recente storm losgeraakt uit de haven in Maasbracht. Ze zijn inmiddels van de stuw weggehaald en zijn teruggebracht naar de haven in Maasbracht. De aanvaring heeft tot schade aan de stuw geleid.

Stand van zaken

Vijf van de veertien jukken van de stuw zijn beschadigd. De stuw wordt continu gemonitord. Onder meer door de druk van het water aan beide kanten van de stuw, is de stuw op dit moment stabiel. Rijkswaterstaat onderzoekt hoe de schade kan worden hersteld. De schade onder water kan nog niet worden onderzocht, onder andere omdat vanwege hoogwater een duiker en camera niet kunnen worden ingezet. Er worden momenteel scenario's ontwikkeld voor vervolgstappen.

De fietsbrug over de stuw is niet beschadigd en kan dus worden gebruikt. Ook de scheepvaart ondervindt geen stremming door de aanvaring, zij maken gebruik van de naburige sluis. Burgers in de omgeving zijn veilig. De duwbakken zijn onder controle en zijn vandaag (11-2) teruggevoerd naar de haven in Maasbracht.

Risico en effect

Mocht het water toch door de stuw breken, dan heeft dit een beperkte stijging in de waterstand in Linne en Roermond tot gevolg. Deze verwachte waterstandstijging zal eerst een piek hebben en daarna stabiliseren. Bij Roermond zal er in dat geval sprake zijn van een verhoging van rond de 30 cm. De uiterwaarden zijn momenteel droog en kunnen deze verhoging opvangen. Bij Linne zal de waterstand in geval van een doorbraak tot 60 cm stijgen. Dit is voor beide gebieden lager dan

kst-35300-A-75 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

de waterstandsverhoging door het recente hoogwater in februari. Stroomopwaarts zal een eventueel lek in de stuw evenmin een groot effect hebben.

We verwachten geen negatieve gevolgen voor bewoners, woonboten en de omgeving. De burgemeesters van Maasgouw en Roermond zijn geïnformeerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 A, nr. 75 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.