Brief regering; Commitment aan het Klimaatakkoord - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. 447 toegevoegd aan dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief regering; Commitment aan het Klimaatakkoord
Document­datum 10-02-2020
Publicatie­datum 12-02-2020
Nummer KST32813447
Kenmerk 32813, nr. 447
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

32 813

Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 447    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 februari 2020

Afgelopen zomer heeft het kabinet het Klimaatakkoord, dat met de inbreng van ruim 100 partijen tot stand is gebracht, na bespreking met uw Kamer vastgesteld. Vanaf dat moment zijn we een nieuwe fase in gegaan: die van de uitvoering (Kamerstuk 32 813, nr. 342). Het komt er nu op aan de vele afspraken en maatregelen die in het Klimaatakkoord staan in de praktijk te brengen.

Het succes van het Klimaatakkoord is sterk afhankelijk van de steun van partijen. Nadat het Klimaatakkoord afgelopen zomer is gesloten, is partijen gevraagd of zij bereid zijn zich aan de afspraken in het akkoord te committeren. De voorzitter van het Voortgangsoverleg heeft mij recent per brief het meest actuele overzicht gestuurd van de partijen die hun commitment hebben afgegeven. U vindt de brief van de voorzitter van het Voortgangsoverleg als bijlage bij deze brief1.

Ik constateer dat de meeste partijen zich gecommitteerd hebben aan het Klimaatakkoord. Dit laat zien dat er breed draagvlak is voor de maatregelen in de verschillende sectoren en op de horizontale thema's. Partijen hebben hun commitment op verschillende manieren afgegeven: zowel individueel als via koepel- en brancheorganisaties. In diverse reacties van partijen worden nadrukkelijk aandachtspunten benoemd die betrekking hebben op de verdere inhoudelijke uitwerking van de afspraken en soms ook nieuwe ideeën. Het staat de partijen uiteraard vrij deze in te brengen in de uitvoering.

Het kabinet heeft een Klimaatakkoord gesloten vanuit de gedachte dat het reductiedoel alleen gehaald kan worden als alle partijen hun bijdrage leveren. De uitvoering van de afspraken blijft dus zoveel mogelijk in handen van de deelnemende partijen, waaronder het Rijk. In de uitvoe-ringsoverleggen krijgt het merendeel van de afspraken uit het Klimaatak-1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-32813-447 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

koord vorm. De uitvoeringsoverleggen zijn gericht op het uitwerken en uitvoeren van afspraken en het gezamenlijk oplossen van problemen. In het uitvoeringsoverleg spreken partijen elkaar aan op het nakomen van de afspraken. Daarnaast borgt het uitvoeringsoverleg de samenhang in de uitvoering. Aan de uitvoeringsoverleggen nemen (vertegenwoordigers van) de partijen deel die nodig zijn voor de uitvoering en zich gecommitteerd hebben aan het Klimaatakkoord. De samenstelling van de uitvoeringsoverleggen staat niet in steen gebeiteld. Wanneer bijvoorbeeld additionele afspraken als gevolg van de borgingscyclus en/of nieuwe ideeën leiden tot de wens om meer (of minder) partijen te laten aansluiten, is die ruimte er vanzelfsprekend. Het staat de voorzitter, in overleg met de verantwoordelijke bewindspersoon, daarom vrij om de samenstelling van het uitvoeringsoverleg (op ad hoc-basis) te wijzigen als dit bijdraagt aan het realiseren van de afspraken en de doelen.

Voor de samenwerking met partijen bij het Klimaatakkoord hebben we een aparte uitvoeringsstructuur ingericht. Op korte termijn ontvangt u van mij een brief hierover met aandacht voor de overige structuren rond het Klimaatakkoord, zoals het Voortgangsoverleg, maar ook voor de (regie)rol van het kabinet in de uitvoering. Deze brief zal invulling geven aan het verzoek van uw Kamer van 22 januari jl. waarin wordt gevraagd om nadere informatie over de governance van het Klimaatakkoord en aan de motie van het lid Moorlag (Kamerstuk 32 813, nr. 416) die verzoekt om een duidelijke procesarchitectuur met concrete tussendoelen waarmee het Klimaatakkoord ten uitvoer wordt gebracht.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

E.D. Wiebes

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 813, nr. 447 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.