35283, nr. 16 - Amendement Van der Lee over mogelijkheid voor het stellen van beperkingen en first come-first serve voor aanvragen - Wijziging Elektriciteitswet 1998 en Gaswet (implementatie wijziging Gasrichtlijn en aantal verordeningen op gebied van elektriciteit en gas)

Dit amendement op het wetsvoorstel Wijziging Elektriciteitswet 1998 en Gaswet (implementatie wijziging Gasrichtlijn en aantal verordeningen op gebied van elektriciteit en gas) werd op 11 februari 2020 ingediend door het Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GL) i.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

Veel netbeheerders kennen momenteel grote netcapaciteitsproblemen door de forse toename van enerzijds de vraag naar elektriciteit en anderzijds de toename van duurzame elektriciteitsproductie. Indien de netbeheerder voor het gevraagde transport redelijkerwijs geen capaciteit ter beschikking heeft, kan de netbeheerder op grond van de huidige wettekst transport weigeren. Netbeheerders worden ook geacht dit te doen. Dit amendement betreft een toevoeging om een goede wettelijke basis te scheppen voor de regels inzake congestiemanagement zoals opgenomen in de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet. Belangrijk hierbij is de toevoeging dat de netbeheerder eerst moet nagaan of congestiemanagement een oplossing biedt. Daarnaast is het van belang om de netbeheerder ook de mogelijkheid te bieden beperkingen te stellen aan transport in plaats van het transport geheel te weigeren. De Europese verordening (EU 2019/943 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de interne markt voor elektriciteit, Pb EU 2019, L 158) biedt hiervoor aanknopingspunten. Om discussie en mogelijk juridische procedures te vermijden over de strekking van de betreffende bepalingen uit deze verordening wordt het wenselijk gevonden expliciet in de Nederlandse wet op te nemen dat deze mogelijkheid er is als alternatief voor gehele transportweigering. In de praktijk experimenteren netbeheerders in congestiegebieden bij producenten reeds met deze mogelijkheid. Tenslotte is het van belang om te verduidelijken dat voor wat betreft transportaanvragen “het first come, first serve-beginsel geldt” dat door de netbeheerders in de praktijk als ordeningsprincipe wordt gebruikt voor het behandelen van aanvragen.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 11 februari 2020, amendement, nr. 16     KST3528316
Amendement Van der Lee over mogelijkheid voor het stellen van beperkingen en first come-first serve voor aanvragen
 

2.

Dossier