35283, nr. 18 - Amendement Van der Lee over een opknipverbod voor zonne-energie - Wijziging Elektriciteitswet 1998 en Gaswet (implementatie wijziging Gasrichtlijn en aantal verordeningen op gebied van elektriciteit en gas)

Dit amendement op het wetsvoorstel Wijziging Elektriciteitswet 1998 en Gaswet (implementatie wijziging Gasrichtlijn en aantal verordeningen op gebied van elektriciteit en gas) werd op 10 februari 2020 ingediend door het Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GL) i. De tekst werd op 11 februari 2020 gewijzigd en op 11 februari 2020 nader gewijzigd.
 
De toelichting van de indiener op het nader gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Dit amendement betreft een aanvulling op het zesde lid van de Elektriciteitswet 1998. In deze aanvulling moet worden geregeld dat er een wettelijk opknipverbod komt voor zonneparken. Er zijn veel gerechtelijke procedures over het bewust door potentiële aangeslotenen opknippen van zonneparken ingeval meerdere kleinere aansluitingen voor de aanvrager tot lagere aansluitkosten leiden dan één grote. Kosten die normaliter bij de potentiële aangeslotene in rekening worden gebracht, komen aldus in de transporttarieven terecht (en worden dus ten onrechte gesocialiseerd). Verder heeft dit tot gevolg dat er op een lager netvlak verschillende kleinere aansluitingen gerealiseerd horen te worden, terwijl dat netvlak gelet op de totale invoeding daarvoor niet geschikt is. Voor windparken is in artikel 1, zesde lid, van de Elektriciteitswet 1998 al expliciet een «opknipverbod» opgenomen. Voorgesteld wordt om in het zesde lid nu expliciet ook voor zonne-energie een dergelijk opknipverbod op te nemen. In bepaalde gevallen zijn de maatschappelijke kosten lager bij meerdere aansluitingen.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 11 februari 2020, nader gewijzigd amendement, nr. 18     KST3528318
Nader gewijzigd amendement Van der Lee ter vervanging van nr. 13 over een opknipverbod voor zonne-energie
 

2.

Dossier