Brief regering; Stand van zaken beoordeling aanvraag Stint - Maatregelen verkeersveiligheid

Deze brief is onder nr. 789 toegevoegd aan dossier 29398 - Maatregelen verkeersveiligheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Maatregelen verkeersveiligheid; Brief regering; Stand van zaken beoordeling aanvraag Stint
Document­datum 19-12-2019
Publicatie­datum 20-01-2020
Nummer KST29398789
Kenmerk 29398, nr. 789
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

29 398

Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 789    BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 december 2019

Op 12 september jl. is uw Kamer geïnformeerd over het besluit om de aanvragen tot aanwijzing van de aangeboden versies van de Stint als bijzondere bromfiets, niet te honoreren.1 Op 10 oktober jl. zijn nieuwe aanvragen ontvangen tot aanwijzing van twee versies van een aangepaste Stint als bijzondere bromfiets.

De beoordeling van deze aanvragen loopt nog. Over de uitkomst daarvan kan ik u nu dus nog niet informeren. Tijdens het debat met uw Kamer op 30 oktober jl. is toegezegd dat informatie waarvan maar enigszins wordt geoordeeld dat het relevant kan zijn, aan uw Kamer zou worden toegestuurd.2 Daarom hecht ik er aan uw Kamer te informeren dat inmiddels een aanvullend advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is ontvangen. Dit advies bevat aandachtspunten voor het door de aanvrager ingediende rapport over het gebruik van het voertuig in het verkeer.

Op basis van de Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen (hierna «de Beleidsregel») moet de aanvrager met een rapport aantonen hoe aandacht is besteed aan het gebruik van het voertuig in het verkeer. Het rapport moet worden opgesteld op basis van rijproeven door een deskundige en onafhankelijke instantie. Conform mijn toezegging in de brief van 16 oktober jl. aan uw Kamer3 is de SWOV gevraagd om een aanvullend advies. De SWOV heeft gekeken naar dit rapport en de methode die is toegepast om het veilig gebruik te beoordelen conform de richtsnoeren in de Beleidsregel. De SWOV komt tot de volgende bevindingen: Op basis van het rapport en videomateriaal kan geen betrouwbare conclusie worden getrokken ten aanzien van de stabiliteit van de Stint bij de in de Beleidsregel voorgeschreven manoeuvres. Belangrijkste oorzaak hiervoor is dat belangrijke uitkomstmaten zoals «veiligheid» en «aange-

1    Kamerstuk 29 398, nr. 754

2    Handelingen II 2019/20, nr. 17, item 7

3    Kamerstuk 29 398, nr. 758

kst-29398-789 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

paste snelheid» niet zijn geoperationaliseerd en gespecificeerd. Het vastleggen van de rijproeven op video is wel informatief en draagt bij aan het begrip van de uitgevoerde rijproeven en de omgeving waarin deze zijn uitgevoerd. Bij de beantwoording van de vragen die zijn gesteld over de interactie tussen de bestuurder, de Stint en het overige verkeer ontbreken argumenten en een gedegen onderbouwing. Overigens is SWOV van mening dat pas na de ontwikkeling en definitieve vaststelling van de vereiste onderdelen van een risicobeoordeling een betrouwbaar advies kan worden uitgebracht over de veiligheid van een voertuig.

Dit advies van de SWOV is gedeeld met de aanvrager met het verzoek om een nieuw rapport op te stellen en daarbij rekening te houden met de bevindingen van de SWOV. Omdat dit advies van de SWOV en het betreffende rapport onderdeel zijn van de lopende aanvraagprocedure, worden deze nu niet openbaar gemaakt. Op het moment dat een besluit is genomen over deze aanvragen, wordt uw Kamer hierover nader geïnformeerd. Datzelfde geldt voor de inhoud van de definitieve adviezen van zowel de SWOV als de RDW.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 29 398, nr. 789 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.