35124, nr. 12 - Amendement Sneller/Bergkamp over een voorhangbepaling - Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met de financiële toetsing van voorgedragen kwaliteitsstandaarden

Dit amendement op het wetsvoorstel Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met de financiële toetsing van voorgedragen kwaliteitsstandaarden werd op 16 januari 2020 ingediend door de Tweede Kamerleden Joost Sneller (D66) i en Vera Bergkamp (D66) i.
 
De toelichting van de indieners luidt als volgt:
 

Dit amendement regelt dat de Staten-Generaal zich uit kunnen spreken over de ontwerp algemene maatregel van bestuur (AMvB) waarin nadere regels worden gesteld aan de risicocriteria (voorhangprocedure). Een voorhangprocedure is in dit geval logisch en wenselijk. Het onderhavige wetsvoorstel dient te functioneren als noodrem, die zorgt dat grote collectieve zorguitgaven voortaan voldoende democratisch worden gelegitimeerd. Welke kwaliteitsstandaarden onder deze noodremprocedure vallen, wordt vastgesteld aan de hand van risicocriteria. Om te zorgen dat niet onbedoeld teveel kwaliteitsstandaarden onder de noodremprocedure vallen, kunnen bij AMvB nadere regels worden gesteld aan deze risicocriteria per AMvB. De risicocriteria en bijbehorende AMvB vormen daarmee een kernelement voor het goed functioneren van onderhavig wetsvoorstel. Het is daarom van belang dat de beide Kamers middels een voorhangprocedure correct worden geïnformeerd en betrokken bij voorgenomen aanpassingen aan de AMvB. Juist bij een wetsvoorstel waar het gaat om democratische controle.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 16 januari 2020, amendement, nr. 12     KST3512412
Amendement Sneller/Bergkamp over een voorhangbepaling
 

2.

Dossier