Brief regering; ProDemos - eerste stappen naar integraal verbeterplan - Huis voor democratie en rechtsstaat

Deze brief is onder nr. 23 toegevoegd aan dossier 31475 - Huis voor democratie en rechtsstaat.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Huis voor democratie en rechtsstaat; Brief regering; ProDemos - eerste stappen naar integraal verbeterplan
Document­datum 09-01-2020
Publicatie­datum 10-01-2020
Nummer KST3147523
Kenmerk 31475, nr. 23
Commissie(s) Binnenlandse Zaken (BIZA)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

31 475

Huis voor democratie en rechtsstaat

Nr. 23

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 januari 2020

In de Kamerbrief van 28 oktober 20191 heeft Minister Ollongren de Raad van Toezicht van ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat, gevraagd om voor eind november van dit jaar betekenisvolle stappen te zetten om de integriteit en veilige werkomgeving voor de medewerkers van de stichting aantoonbaar te verbeteren. Hiermee bied ik u de brief (bijlage 1)2 aan, waarmee de directie en de Raad van Toezicht van ProDemos inzicht geven in de maatregelen die ProDemos de afgelopen tijd heeft genomen en welke maatregelen nog zullen worden genomen, met daarbij mijn appreciatie van de genomen maatregelen.

De Kamerbrief van 28 oktober 2019 bevat een reactie op de bevindingen van de rapporten van de commissie van onderzoek inzake misstanden ProDemos, alsook van de visitatiecommissie ProDemos. Op basis van beide rapporten is geconstateerd dat maatregelen nodig zijn om de achterliggende problemen van ProDemos duurzaam aan te pakken.

Sinds de openbaarmaking van beide rapporten heeft ProDemos goede stappen gezet ter verbetering van de integriteit en de veilige werkomgeving. Ik zie deze genomen maatregelen als belangrijke eerste stappen naar het integraal verbeterplan, dat de Raad van Toezicht mij in april 2020 zal voorleggen. Op enkele van de genomen maatregelen ga ik in.

Veilige werkomgeving

ProDemos heeft trainingsprogramma's opgezet onder leiding van een adviesbureau om meer bewustwording te creëren over ongewenst gedrag. Medewerkers en leidinggevenden zijn handvatten aangeboden hoe ongewenst gedrag aangepakt kan worden. Naast het gehele managementteam, de teamhoofden en coaches hebben de meerderheid

1    Kamerstuk 31 475, nr. 22

2    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-31475-23 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

van de medewerkers deelgenomen aan de trainingen. Het onderwerp ongewenst gedrag zal daarnaast terugkomen in het nog te herziene programma voor permanente educatie voor alle medewerkers. Het stevig inbedden van trainingen over ongewenst gedrag draagt belangrijk bij aan een veiligere werkomgeving.

Versterking interne checks en balances, uitbreiding capaciteit en bemensing

De onderzoekscommissie en de visitatiecommissie geven aan dat ProDemos gebaat is bij een robuuster stelsel van kwaliteitsbewaking, controle en verantwoording. De eerste stappen hiervoor heeft ProDemos met de uitbreiding en versterking van de eigen capaciteit reeds genomen. Zo heeft ProDemos het aantal externe en interne vertrouwenspersonen uitgebreid. Dit stelt de medewerkers in de gelegenheid om een vertrouwelijk gesprek te voeren met een professional binnen of buiten ProDemos. De facilitaire diensten zijn versterkt en het aantal leidinggevenden is uitgebreid in de bezoekersdienst, het grootste organisatieonderdeel van ProDemos. Ook de afdeling HR wordt uitgebreid. De versterking van de ondersteunende diensten is essentieel voor het veiliger en responsiever maken van de werkomgeving.

Het breed betrekken van de medewerkers in de organisatieontwikkeling

De medewerkers van ProDemos zijn tot nu toe adequaat betrokken geweest bij het formuleren van de maatregelen. Wel is noodzakelijk dat de directie en de Raad van Toezicht voortdurend in gesprek blijven met de medewerkers om te bespreken welke maatregelen volgens hen wenselijk en noodzakelijk zijn om hun gevoel van veiligheid in de organisatie te versterken, ook in het integraal verbeterplan. Dat komt de duurzame organisatieontwikkeling van ProDemos ten goede.

Tot slot

ProDemos is duidelijk op de goede weg. Met vertrouwen zie ik dan ook het integraal verbeterplan van ProDemos, waarin de aanbevelingen van de onderzoekscommissie en de visitatiecommissie nader uitgewerkt worden, in april 2020 tegemoet. Het integraal verbeterplan zal ik met uw Kamer delen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

R.W. Knops

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 475, nr. 23 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.